boží muka kamenná

Kamenná sloupková boží muka se nacházejí v extravilánu severně od obce Rankov, u silnice Strážkovice – Trhové Sviny, v místě odbočky do Rankova, na trojúhelníkovém, památkově nechráněném pozemku části parcely č. 2088. V bezprostřední blízkosti božích muk na SSV straně stojí vysoký kamenný kříž s korpusem, datovaný rokem 1892 (bez památkové ochrany). Lucerna u božích muk byla odcizena, druhotně byla doplněna lucernou nově zhotovenou, která však neodpovídá své původní podobě. Celková výška božích muk je v současné době 244 cm. Boží muka s původní lucernou měly celkovou výšku 229 cm, jejich přední strana je obrácená k JZ. Jedná se o kamenná sloupková boží muka, vyrůstající z kamenné základové desky zapuštěné do země. Na přední straně čtvercového soklu o průřezu 30x30 cm je vytesán letopočet 1842. Samotný dřík profilu 29x26 cm má okosené hrany, na jeho přední straně, je vytesán plastický reliéf kříže s podstavcem. Dřík je ukončen konkávně profilovanou rozšířenou hlavicí s pokračujícím okosením a s abakusem průřezu 41x 40 cm. Sloupek vrcholí lucernou se čtyřmi čely ukončenými stlačeným obloukem, v nichž jsou vytesány vpadliny též se stlačeným obloukem. V přední straně je 2,5 cm hluboká vpadlina prohloubena obdélnou, 4,5 cm hlubokou nikou. V její zadní ploše jsou svisle nad sebou vytesány malé otvory pro uchycení někdejšího obrázku. Vpadliny na ostatních třech stranách jsou pouze jeden centimetr hluboké. Ve vpadlině na pravé straně lucerny je vytesán Christogram IHS s křížkem, na levé straně Mariogram, na zadní straně je plasticky vytesán kříž s jetelovitým ukončením ramen a s rozšířeným podstavcem. Lucerna vrcholila železným křížkem, z něhož dle starší dokumentace asi z roku 1988 zbyla jen část. Současná nově vytesaná lucerna má na všech čtyřech stranách čela s trojúhelnými štítky a pravoúhelnými vpadlinami, v nichž jsou osazeny novodobé skleněné obrázky s Pannou Marií, završena je sedlovými stříškami do kříže. Vrcholový křížek osazen není.