výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého

Výklenková kaplička sv. Jana Nepomuckého se nachází na severozápadním okraji obce v místě zvaném „U Jána“, při průjezdné silnici na Hodějovice. Postavena byla pravděpodobně v 1.polovině 19.století. Hlavní průčelí kapličky je situováno k jihozápadu, hledí spíše do rozlehlé krajiny a Budějovické kotliny, k přilehlé obcí průjezdné silnici je obrácena zády. Jedná se o zděnou pilířovou vysokou kapličku na obdélném půdorysu, s nikou a sedlovou střechou krytou bobrovkami, zakončenou kovaným křížkem. Zděná výklenková kaplička s barokními prvky, je postavená na obdélném půdorysu a vyrůstá z mírně dovnitř odsazeného soklu, který kapličku obíhá ze tří stran. Plocha hlavního jihozápadního průčelí je bohatě pojednána, její vertikální členění zajišťují nárožní lizény. V ose je prolomena větší obdélná, segmentově zaklenutá nika, zvýrazněná bobulovým pásem a jednoduše profilovanou parapetní římsou. V nice je vyzděna nízká obdélná predela s mělkou oblou římsičkou. Otvor niky je z poloviny uzavřen železnou kovanou mříží, vpravo otvíratelnou, tvořenou svislými pruty s rozšířenými horními konci, jež jsou ukončeny do mírného oblouku, uzamčena je na petlici. V dolní části průčelí je vynechán mělký vodorovně obdélný výklenek. Zbývající plocha mezi výklenkem a nikou je vyplněn vodorovně obdélným štukovým rámem s konvexně vypouklými bočními stranami. Na nárožích rámce, stejně jako ve cviklech nad zaklenutím niky, jsou umístěny stylizované štukové květy o šesti okvětních lístcích. Průčelí je ukončeno ze tří stran oběžnou, bohatě a jemně profilovanou korunní římsou, vrcholí pak trojúhelným štítem. Štít je rámován bohatou profilací. Boční strany kapličky jsou hladké, členěné pouze neuzavřeným lizénovým rámem bez spodního pásu. Horní část uzavírá oběžná římsa. Zadní strana je stejně pojednána jako strany boční, na lizénový rám dosedá prostý trojúhelný štít. Střecha je sedlová, zakrytá pěti řadami pálených tašek bobrovek korunově kladených. Kaplička vrcholí novodobým železným kovaným křížkem s rozevřenými a zakroucenými konci. Omítka průčelí je hladká, opatřená bílým vápenným nátěrem, sokl šedým a interiér niky nátěrem světle modrým. Nika je prázdná bez vybavení.