návesní kaple sv. Jana Nepomuckého

Návesní kaple, zasvěcená sv. Janu Nepomuckému byla postavena obyvateli obce v roce 1867 na místě původní malé kapličky. Do věžičky byl zavěšen zvonek, který dosud visel na kaštanu v areálu sousedního pivovaru. Tento zvonek sloužil plných 133 let, kdy dne 7.11.1891 pukl. Dne 13.12.1891 byl zavěšen zvon nový, vážící 65 kg, odlitý českobudějovickým zvonařem Pernerem. Tento zvon dne 23.12. téhož roku posvětil kapitulní děkan a generální vikář, budějovický vdp. Julián Králík. Na tento zvon bylo zvoněno třikrát denně, až do roku 1942, kdy byl sejmut a odvezen pro válečné účely. Současný zvon byl zavěšen roku 1946. Od roku 1993 je v kapli vždy 16.května na svátek sv. Jana Nepomuckého sloužena mše svatá. Kaple sv. Jana Nepomuckého se nachází ve středu ulicové návsi, západně od budovy Obecního úřadu čp. 32. Dnešní zděná kaple byla postavena v novorománském stylu na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem, orientována k západu. Plochu hlavního průčelí obráceného k jihu člení lizenový rám jehož vertikály jsou mírně odsazené od nároží. Svislé části lizenového rámu, vycházející z hladkého mělkého soklu, obíhajícího celou hmotu kaple, jsou výrazně vertikálně profilovány. Pod střešní římsou propojuje vertikální lizeny nižší obloučkový vlys pseudorománského typu. V ose průčelí je prolomen půlkruhově zaklenutý portál opatřený výrazným štukovým ostěním poměrně hluboce profilovaným s vloženým prutem. V portálu jsou na vnitřní líci osazeny dřevěné prosklené a výplňové dveře. Plochu průčelí nad portálem zdobí štukový obdélný rámeček s kosočtvercovou ozdobou na kratších stranách, vyplněný letopočtem MDCCCLXVII. V úrovni rámečku v rozích jsou umístěny 6-cípé hvězdy, se zvýrazněným půlkulovitých středem. Krytá profilovaná římsa odděluje průčelí od trojúhelníkového štítu, vymezeného po obvodě obloučkovým vlysem. Střed štítu je prolomen půlkruhovým oknem lemovaným po celém obvodu výrazným ostěním jako u portálu. V líci navazuje na štít hranolová zvonice završená sedlovou střechou krytou dvojitě kladenými bobrovkami a hřebenáčem. Jižní stěnu zvonice vymezuje hladká obvodová lizena, přerušená v trojúhelníkovém štítu reliéfním ornamentem se čtyřmi 4-cípými hvězdami. Stěny zvonice jsou prolomeny na bocích užšími obdélnými prostupy, na širších stranách většími obdélnými prostupy, jejichž horní polovina je zúžena. Plochu zvonice po prostupem na jižní stěně zdobí dvě štukové nápisové desky se zaoblenými konci. V horní je nápis LETA.PANE, v dolní letopočet 1867. Zvonici završuje prostý železný kříž. Zvonice je osazena zvonem patrně z roku 1946. Při stavbě kaple byl do zvonice přenesen zvonek ze zrušeného a zbořeného pivovaru, který však roku 1891 pukl a byl přelit firmou A.Perner v Č.Budějovicích. Původní zvonek zdobil nápis "Goss mich in Linz Anno 1758 Carl Poz. / : Lil mne v Linci roku 1758 Karel Poz" a reliéfy sv.Floriana, sv. Jiří a Panny Marie s Ježíškem. Zvon vážil 65 kg. Po přelití nahradil původní výzdobu nápis "Ulil mne A.Perner a syn v Budějovicích Léta Páně 1891" a reliefy sv.Floriana, sv. Jana Nepomuckého, sv. Linharta a sv. Ondřeje. Zvon zůstal ve zvonici do roku 1942, kdy jej zabrala německá okupační armáda. V osách bočních stěn kaple jsou prolomena obdélná půlkruhově zaklenutá okna opatřená shodným výrazných ostěním jako portál a okno ve štítu. Horní okraj stěn uzavírá profilovaná podstřešní římsa vycházející z obloučkového vlysu. Trojboký závěr kaple je hladký, nezdobený, bez otvorů, ukončený římsou. Kapli kryje sedlová střecha opatřená taškami esovkami, štít a římsa na jižním průčelí oplechována.