návesní kaple

Kaple je situována na severním okraji nepříliš výrazné návsi, umístěna je na málo exponovaném místě mezi dvěma usedlostmi. Postavena byla pravděpodobně na přelomu 18. a 19.století, v roce 1916 z největší pravděpodobností proběhla její úprava nebo oprava. Je příkladnou ukázkou typické architektury venkovských návesních kaplí z doby vzniku. Obdélná síňová stavba, vyrůstající z omítnutého odsazeného soklu, zakončená štítem se zvoničkou a sedlovou střechou. Hlavní severní průčelí je v ose prolomeno vstupem završeným nízkým segmentem se šikmou vrcholnicí, s rozevřenými špaletami a rámovaným profilovanou šambránou s předsazeným vrcholovým klenákem. Otvor uzavřen dřevěným křídlem částečně proskleným. Nad ním štukový rámec s datací. Při okosených nárožích pilastry, podepírající korunní římsu, jež obíhá stavbu ze tří stran. Pod římsou zdobí plochu dva kruhové terče s podvěšenými prodlouženými čabrakami. Nad datačním rámcem prolomeno malé, vodorovně obdélné okénko se středním pilířkem. Ostatní průčelí jsou hladká, nezdobená. Kaplička vrcholí zděným štítem s volutami, v jehož středu se vypíná hranolová zvonička otevřená do čtyř stran; otvor na severní a jižní straně větší a kryt dřevěnou horizontální žaluzií. Zvonička osazena zvonem z roku 1946 o průměru 35 cm a výšky 40 cm, s hladkým pláštěm. Přední plocha zvoničky členěna pásovou bosáží. Ve středu štítu kameninový kříž s trojúhelným zakončením ramen. Zvonička s prostým trojúhelným štítem je zakryta sedlovou stříškou s železným dvouramenným křížem ve vrcholu. Střecha kaple i zvoničky je položena pálenou krytinou. Ve štítě zadního (jižního) průčelí je prolomena svisle obdélná nika uzavřená dřevěnou okenicí. Interiér kaple je obdélný, plochostropý, s nevýznamným zařízením. V čele svisle obdélná nika završená konchou. Fasáda kaple hladká, s bílým nátěrem, architektonické prvky cihlově červené. Kolem stavby okapový chodníček, ke vstupu vede mírně šikmo chodníček se zámkovou dlažbou.