výklenková kaple sv. Jana Nepomuckého

Výklenková kaplička sv. Jana Nepomuckého, postavená ve slohu selského baroka, se nachází západně od obce Homole, v intravilánu místní části zv. Dvůr Koroseky, západně od hospodářského dvora čp. 133 a východně vedle ulice Na rozcestí, v pokračování vedoucí na Závraty. Kaple je architektonicky vkusně propracovaná, svým hlavním průčelím s vysokou nikou je obrácená k jihu, ve štítě nese letopočet 1824, ukončena je železným dvouramenným zdobně provedeným křížkem. Novodobý obraz v nice kaple není předmětem památkové ochrany. Hranolová kaple obdélného půdorysu, rozm. 2,04 x 1,38 m, vyrůstá z nízkého mírně rozšířeného soklu s oblounovou římsou. Přední jižní průčelí je vertikálně členěno pilastry, postavenými na mírně se dolů rozšiřujících patkách s profilovanými římsičkami a v horní části ukončenými profilovanými hlavicemi s podvěšenými reliéfními trojúhelnými dekory s čabrakami. V ose průčelí je prolomena valeně klenutá obdélná nika s nízkým mělkým profilovaným soklíkem v zadní interiérní části. Podlaha niky je opatřena maltovinovou vrstvou s nátěrem. Nika je uzavřena vlevo otvíratelnou ozdobnou kovanou mříží s volutami v horní části křídla, uzamčenou dvěma visacími zámky. Na zadní stěně niky je upevněn novodobý kolorovaný obraz sv. Jana Nepomuckého na sololitové desce z osmdesátých let 20.století, který nahradil původní dřevěnou sochu téhož světce, která je v současné době uložena v Alšově jihočeské galerii na Hluboké. Průčelí vrcholí oběžnou profilovanou římsou, v přední straně vynesenou nízkými lizénami v šířce pilastrů, posazenými na jejích hlavicích, která je v místech nad nikou segmentově vyklenutá. Kaplička vrcholí stupňovitým štítem, členěným horizontálně dvěma oblounovými římsami. Dolní obdélná část štítu je členěná lizénami, střední část s konkávně projmutými stranami je zvýrazněná orámováním a ve středu je ve štuku vyveden letopočet 1824 a horní volutový nástavec je konvexně a konkávně vykrojený a vrcholí nízkým sloupkem s korunní oblounovou římsičkou, v němž je upevněn železný kovaný zdobně provedený dvouramenný kříž s jetelovým ukončením ramen a dvěma středovými růžicemi. Kříž je doplněn od základny na dvě strany vyrůstajícími železnými stonky s květem. Boční a zadní strana kapličky jsou hladké, vymezené soklem a korunní římsou, zadní strana je členěna ještě nárožními lizénami, u boků se uplatňuje pouze jedna lizéna a to na straně navazující na zadní průčelí. Kaplička je zakryta valbovou stříškou, přisazenou k zadní straně předního štítu, kryta je betonovými zvlněnými velkoformátovými taškami alpského typu, červeného odstínu. Omítka průčelí je hladká, opatřená bílými nátěry, architektonické prvky a sokl jsou světle modré, interiér niky bílý. Hlavice pilastrů, horní část římsy na přední straně a hrana štítu jsou kryty měděnými plechy. Železná mříž je natřena krycím nátěrem šedého odstínu. novodobý kolorovaný obraz na sololitové desce v nice výklenkové kapličky z 80.let 20.století - bez památkové ochrany