sousoší sv. Jiří

Sousoší sv. Jiří stojí v centru čestného dvora před východním zámeckým průčelím. Na třech kamenných obdélných stupních je umístěn v půdorysu obdélný hranolový, na bocích konkávně vypnutý podstavec. Jeho nároží člení představené lisény s masivními mušlemi, doplněné volutami, které nesou poprsí čtyř římských vojínů v přilbách. Celek ukončuje zalamující se fabionová římsa. Plochy stěn podstavce doplňují plastické výplně, na bocích s plastickými kartušemi s mušlemi. Na čelní a zadní straně jsou ve výši římsy zavěšeny znakové kartuše. Pod znakem hrabat z Vrtby je pamětní nápis „HAEC STATUA // ST. GEORGIO // DEDICATA A // FRANCISCO WENCESLAO // E COM. DE WRTTBY EIUSQUE UXORE // MARIA ANNA, N. E COM. DE KLENAU // ET JANOVIC CA. A. D. MDCCXXXX // ERECTA, // IN HUNC LOCUM TRANSLATA // ET RENOVATA A. D. MCMII // SUB AUSPICIIS // A. S. DAE PRINCIPESSAE // KUNIGUNDIS DE LOBKOWICZ // N. E COM DE STERNBERG.“ Na podstavci je umístěna na skalnatém terénu stojící figura vzpínajícího se koně s postavou sv. Jiří v odění římského vojína, v přílbě a s kopím v pravici. Pod koněm na zádech ležící figura okřídleného draka, který otáčí svou polovztyčenou hlavu k předním nohám koně. Na zadní straně pod ocasem koně signatura autora: „OPVS: // LAZARI: // W:“ V současnosti plastika i s podstavcem obestavěna bedněným přístřeškem.