měšťanský dům

Pětipodlažní, částečně podsklepený dům (poslední podlaží je podkrovní) zakončuje blok domů Malého Špalíčku západním směrem do ulice Starobrněnská, která pokračuje dále směrem k Šilingrovu náměstí. Dům je zastřešený novodobou sedlovou střechou obíhající ze tří stran, a čtvrtou stranou přiléhá k původně sousednímu objektu, se kterým je dispozičně a prostorově sjednocený. Sedlová střecha je v řezu asymetrická, s více strmým sklonem do vnitřní části objektu. Vytváří tak „atiku“ pro plochou a výškově odstupňovanou zaatikovou střechu, uplatněnou ve dvorní části, kde je situováno i vnitřní atrium, výškově zahrnující dvě horní podlaží domu (tj. páté podkrovní a čtvrté podlaží). Fasády mají do všech tří stran po pěti osách pravoúhlých otvorů, do ulic rozmístěných v rytmu 1-3-1 a v čelní fasádě v rytmu 2-1-2. Velmi nízký sokl je obložen kamenem. Jednotlivá podlaží oddělují kordonové římsy. V prvním nadzemním podlaží jsou všechny otvory protáhlé až do úrovně podlahy a mají ostění s výraznou profilací, odvozenou z ostění gotických portálů. Také další prvky jsou odvozeny z gotiky – kordonová římsa nad prvním nadzemním podlažím má v nároží do ulice Peroutkové zdůrazněný náběh, korespondující s a patníkem v soklové části. Všechny kordonové římsy výrazně předstupují na nárožích. Okenní otvory v patrech mají šikmé ostění, rozšiřující se směrem ven. Obě nároží, stejně jako intermezza okenních os v patrech obou uličních fasád jsou zdůrazněna vertikálními rámovými vlysy s protáhlými negativními plochami vytvářející dojem pilastrů, u bočních fasád v nároží zdvojených. Všechny okenní otvory v patrech jsou doplněny parapetními římsami, u čelní fasády se jedná o sdružené římsy dvou krajních okenních otvorů po obou stranách. Ve druhém a třetím nadzemním podlaží (tj. v prvním a druhém patře) a ve střední ose čelní fasády čtvrtého nadzemního podlaží jsou osazeny nadokenní výžlabkové římsy. U druhého a ve střední ose čelní fasády i u třetího nadzemního podlaží jsou tyto římsy posazeny výš a dosedají na nadokenní profilovaný pravoúhlý štuk s postranními uchy, zakončenými vždy dvěma kapkami. Výraznou předsazenou profilovanou korunní římsu provází v gradaci fasády pás vlysu z hrotitých oblouků s vloženými kruhovými jeptiškami (dnes využívaný k přisvětlování místností v pátém, podkrovním podlaží). Místnosti v podkroví jsou prosvětleny střešními okny osazenými v ploše sedlové střechy s pálenou červenou krytinou a osvětleny okny orientovanými do vnitřního atria (do ulice Starobrněnská je orientováno šest a do ulice Peroutková celkem osm střešních oken, čelní křídlo je bez střešních oken). Okna ve fasádě jsou dvoukřídlá, od druhého nadzemního podlaží s dvoukřídlým nadsvětlíkem a členěním křídel vodorovným podružným profilem. Šest skleněných tabulí v poměrech stran živých čtverců u každého okna sjednocuje pojetí fasády. V přízemí jsou osazeny dvoukřídlé výklopné dřevěné výkladce, do ulice Peroutkova pak okna s doplněním parapetních částí lamelovou dřevěnou výplní shodnou s rámy oken. Všechna okna jsou dřevěná, provedená v tmavším odstínu hnědé barvy. Fasáda je pojata ve shodě s principy barevnosti historizujících staveb jednobarevně, v krémovém světlém odstínu, který kontrastuje s rámy oken i s červenou pálenou střešní krytinou, viditelnou z ulice. Vstup do tohoto domu (dnes sloučeného se sousedním objektem) je řešený z ulice Peroutková a navazuje na prostornou vstupní halu s výtahem a s nástupem na schodiště do pater. Vstup do podzemí se nachází vedle vstupu do domu a vede do valeně zaklenuté místnosti v prvním suterénu dochované z poslední třetiny 17. století. Další prostory v prvním podzemním podlaží, odkud vychází železobetonová nosná konstrukce, mají křížem armované stropní desky do podélných a příčných průvlaků. Vnitřek domu byl uvolněn pro zmíněný železobetonový skelet, přisazený k ponechaným historickým fasádám a kotvený na mikropilotách, zasahujících až do druhého podzemního podlaží. Dnes je objekt s obchodním parterem využívaný v patrech jako komerční objekt.