mohylové pohřebiště

Mohylové pohřebiště leží v nadmořské výšce 405 m na nevýrazném návrší mezi dvěma bezejmennými vodotečemi vlévajícími se od Vltavy, která je od lokality vzdálena 600 m. V současné době je pohřebiště tvořeno 11 mohylami, jejich původní počet však byl vyšší, neboť část z nich byla patrně zničena v přilehlé polní trati. V roce 1977 bylo na lokalitě evidováno 16 mohyl. Mohyly vytvářejí cca 180 m dlouhý pás táhnoucí se ve směru SV – JZ. Průměr mohylových násypů je 4 – 10 m, výška nepřesahuje 1 m. Svými rozměry vynikají dvě velké mohyly v JZ části pohřebiště, jejichž průměr dosahuje až 14 m, původní výšku nelze vzhledem k velkým vrcholovým vkopům stanovit. Archeologické výzkumy a nálezy Většina mohyl je porušena staršími výkopy, o kterých se ale nezachovaly žádné zprávy. S pohřebištěm lze pouze s menší mírou pravděpodobnosti ztotožnit některé nálezy ze střední doby bronzové uložené v muzeu v Týně nad Vltavou a Českých Budějovicích. Uložení nálezů Městské muzeum v Týně nad Vltavou, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích (J.II. 179)