výklenková kaple sv. Františka

Kaple sv. Františka je umístěna při silnici Radošovice-Němčice, cca 500m severně od okraje Radošovic. Drobná kaple na čtvercovém půdorysu, svým typem stojící na rozhraní výklenkové kaple a síňové kaple. Exteriér: Zděná stavba postavená na čtvercovém půdorysu, orientovaná k západu. V ose východního průčelí je polomen úzký vysoký portál ukončený tudorským obloukem se zakulaceným vrcholem. Hladké štukové ostění kopíruje tvar portálu, uzavřeného na vnějším líci mřížovými dveřmi vyplněnými pletivem. V horní části mříže motiv růží a čabrak, v dolní části krátké pruty završené motivem stylizované lilie, krabicový zámek. Plochu průčelí vymezuje lizenový rám s konvexně zaoblenými rohy a dva šestilisté květy se zvýrazněným středem nad portálem. Průčelí ukončuje profilovaná římsa, z níž vyrůstá mírně převýšený trojúhelníkový štít, ve spodní části obdélně rozšířený. Štít rámuje profilovaná obvodová římsa, ve středu plochy je umístěna kruhová nika lemovaná výrazně profilovaným ostěním, z něhož vybíhají krátká ramena kříže. Rozšířené dolní konce štítu bývaly osazeny vázovým soklíkem s koulí (pravý chybí, levý dochován), obdobně z vrcholu štítu vyrůstá zvonovitý soklík osazený křížem. Boční, hladce omítnuté stěny bez otvorů, vymezuje shodný lizenový rám jako průčelí, ukončeny jsou profilovanou podstřešní římsou, zadní stěna hladká, ukončená profilovanou podstřešní římsou. Hmota kaple vyrůstá z nízkého zvýrazněného soklu. Sedlovou, nad závěrem zvalbenou střechu kryjí dvojitě kladené tašky bobrovky. Interier: Čtvercový interier uzavírá placková klenba, hladce omítnuté stěny shodně člení mělký obdélný, trojúhelníkově ukončený výklenek, vyrůstající z reliéfní "menzy" s konkávně prohnutými boky a obdélným soklem. Ve výklencích bývaly umístěny sochy sv. Františka, Bolestné P.Marie a Nejsvětějšího Srdce Páně. Veškeré vnější a vnitřní plochy pokrývá bílý nátěr.Na podlaze keramická dlažba.