venkovský dům

Zděné přízemní samostatně stojící stavení, na obdélném podélném půdorysu. Na obytné stavení orientované k ulici navazují v podélné ose chlévy. Zdivo omítané lomové místy smíšené. Střecha sedlová ukončená polovalbou, pokrytá eternitovými šablonami, do ulice se štítovou orientací. Štítové průčelí do ulice původně s předzahrádkou, o dvou okenních osách. Okna obdélná členěná do „T“, orámovaná v nátěru fasády. Pološtít předsazený na ozdobně profilovaných zhlavích trámů. V pološtítu obloženém svisle kladenými prkny vložena pavláčka s ozdobně vyřezávanými svislými okraji. Vstup na pavláčku obdélný v líci zdiva. Střecha ukončena polovalbou. Podélné průčelí do dvora o pěti osách. V části k ulici tříosé obytné stavení. Ve střední ose obdélný vstup s tesařským ostěním, v nadpraží segmentově vzedmuté. Dveře dřevěné dvoukřídlé s nadsvětlíkem. Na stranách vstupu po jednom obdélném okně v líci zdiva. Okno k ulici osmitabulkové, k chlévům šestitabulkové. Dále do dvora navazují na obytné stavení chlévy o dvou osách. V ose k obytné části okénko ukončené segmentem oblouku. V závěru průčelí v ose obdélný vstup s nadsvětlíkem. Zápraží obytné části dlážděno plochými kameny, kryto předsazeným okapem na ozdobně profilovaných zhlavích trámů. Štítové průčelí hladké nečleněné, s otiskem stavby s pultovou střechou. Štít trojúhelný s přesahem střechy, neoddělený od průčelí. Ve štítu dva malé obdélné větrací otvory. Podélné průčelí k sousednímu stavení, ve střední ose s malým okenním otvorem.