kaple sv. Floriána

Čtvercová zděná kaple sv. Floriána se nachází na travnatém vyvýšeném tarasovitém prostranství mezi stromy a je situována uprostřed obce Bernartice, SV směrem od návsi. Kaple je orientována k JZ, je pohledově velmi exponovaná a je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra obce. Čtvercová kaple je dělena na dvě části. Na spodní otevřenou arkádovou část, ve které je umístěna socha sv. Floriána, dosedá odsazená horní čtvercová část s nikami po stranách. Kaple dosedá na čtvercový jednoduchý stupeň. Nároží spodní části kaple je tvořeno pilastry dosedajícími na jednoduchou patku a jsou ukončené profilovanou odstupněnou římsou. Římsa pilastru je spojena s podstřešní římsou (vychází z ní), která obíhá kapli po jejím obvodě. Plocha mezi pilsatry je otevřena arkádou s polokruhovým ukončením. V patě oblouku je třikrát odstupněná malovaná konzola, která je připojena zaoblenými římsami. Arkády kaple jsou ve spodní části do ? vyzděny a vyzdívka s předstupující jednoduchou deskou vyplňuje interiér kaple. Na této vyzdívce je umístěn podstavec, na kterém stojí kamenná socha sv. Floriána. Koruna římsy spodní části kaple je kryta pálenou bobrovkovou krytinou a nad ní je umístěna horní část kaple. Horní odstupněná čtvercová část má v nároží rovněž pilastry mezi nimiž je zaoblená odsazená hrana kaple (nároží). Nárožní pilastry vyrůstají z hladké mírně rozšířené patky. Nad patkou je pilastr členěn oblounovou římsičkou pokračující i na odsazené zaoblené nároží. Pilastry jsou ukončeny profilovanou římsovou hlavicí, která navazuje na korunní profilovanou římsu obíhající po obvodě kaple. Plocha stěn mezi pilastry je členěna polokruhovou plochou nikou s podokenní jednoduchou římsou. Niky jsou prázdné. Kaple je zastřešena stanovou stříškou krytou pálenou bobrovkovou krytinou a vrcholí kovovým prutovým křížem.