kostel Nejsvětější Trojice

Orientovaný jednolodní kostel N. Trojice se nachází v obci Čimelice a uzavírá severní stranu návsi do které se otevírá jižní fasádou. Kostel tvoří významný urbanistický a pohledově exponovaný prvek v jádru obce Čimelice. Do kostela se vstupuje ze západní strany, podvěžím. Jižně od kostela je situovaný morový sloup, který je rovněž kulturní nemovitou památkou. Stručné stavební dějiny: Kostel N. Trojice je původem raně gotický, kde sakristie z první třetiny 14.století. V renesanci dochází k prodloužení kostela a k jeho přestavbě. V 18.století se do kostela vestavěla kaple sv. Barbory (barokní) a oratoř. Kostel prošel největší přestavbou v době klasicistní a to v r. 1822, kdy byla nově vystavěna k západnímu průčelí hranolová věž (zvonice). Exteriér: Jednoduchá fasáda má klasicistní charakter z přestavby kostela v r. 1822. Fasáda je členěna pilastry a vodorovným pásováním, které nad okny přechází do polooblouku. Věž tvoří střední patrový rizalit, který je zvýrazněn rustikou. Loď kostela a presbytář jsou zastřešeny sedlovou střechou krytou pálenými taškami na řídké laťování. Sakristie i patrová oratoř jsou zastřešeny valbovou střechou krytou pálenými taškami na řídké laťování, která proniká do hlavní sedlové střechy. Hranolová věž je kryta čtyřbokou mansardskou čepicí s vikýři. Kaple sv. Barbory je zastřešena jehlanovou střechou zakončenou převyšující lucernou.