výklenková kaple sv. Václava

Výklenková kaple sv. Václava se nachází v jižní části obce Čimelice, dnes před budovou policie. Jde o výklenkovou trojbokou kapli se třemi nikami, ve kterých jsou umístěny obrazy českých světců – sv. Václav, sv. Josef, Panna Maria Lurdská. Výklenková kaple sv. Václava se nachází v jižní části obce Čimelice před budovou policie. Jde o výklenkovou trojbokou kapli se třemi nikami, ve kterých jsou umístěny obrazy českých světců – sv. Václav, sv. Josef, Panna Maria Lurdská. Zděná výklenková kaple na půdorysu trojúhelníka má zkosené pravoúhlé rohy. Spodní část je členěna soklem, který je oddělen zaoblenou předstupující jednoduchou římsou. Tři strany kaple jsou členěny polokruhovými nikami ve kterých jsou obrazy českých světců. Na JZ je obraz Panny Marie Lurdské, na SZ obraz sv. Václava a na východě obraz sv. Josefa. Niky jsou zaskleny okny s diagonálním kocočtvercovým rastrem, jsou v kovovém rámu a uchycená pomocí bamabulkových závěsů. Nika má rovný parapet. Nad nikami probíhá po celém obvodě průběžná štuková jednoduchá římsa, která je nad nikami polokruhově vyklenutá. Kaple je ukončena profilovanou bohatě členěnou odstupněnou římsou, která probíhá po celém obvodě kaple a nad nikami je rovněž polokruhově vyklenutá. Tvarově sleduje spodní jednoduchou římsu. Střecha kaple je jehlancová a kryta prejzovou krytinou. Kaple ve středu střechy vrcholí jednoduchým křížem.