návesní kaple

Návesni kaple je situována na návrší při křižovatce tří cest ulicové obce Dobešice, na ozeleněném slavnostním prostranství se čtyřmi vzrostlými kaštany koňskými. Křižovatka cest na obec Kluky, Třešně a Chřešťovice tvoří urbanisticky těžiště ulicové zástavby obce. Původně se kaplička nacházela na mírném návrší v poloze při křižovatce tří cest (k obci Třešně, Kluky a Chřešťovíce), vytvořením zpevněných komunikací došlo k novodobému ostrému ohraničení přilehlého pozemku kapličky zářezem. Hrana zářezu se zpevnila kamennou zídkou a přístup doplnil kamennými schůdky. Kaple je samostatným objektem, obklopeným zatravněným pozemkem se vzrostlými stromy. Hlavní průčelí kapličky je orientováno tradičním západním směrem. Je přízemní zděný nepodsklepený objekt čtvercového půdorysu se vstupem a hlavním průčelím na západě, zastřešený stanovou střechou se střešní krytinou z pálených prejzů, s hranolovitou centrálně osazenou věží zvoničky se stanovou stříškou z prejzů a litinovým křížkem s postavou ukřižovaného Krista. Fasády se štukovou omítkou jsou zdobeny plastickými prvky, lesenovými rámci, paspartami okolo kasulových oken a vstupu, profiovanou okapní římsou a soklem. Bohatější výzdoba se objevuje na průčelí s dvěma pilastry po stranách s čabrakovými hlavicemi. Na obou bočních stranách kaple jsou dvě kasulová okna, jejichž otvory jsou ze strany interiéru upraveny na obdélné se segmentově zaklenutým nadpražími.