boží muka

Rozměrná pilířková boží muka stojící na západním okraji vsi. Boží muka spadají patrně do skupiny pilířkových božích muk lemujících tzv. Umrlčí cestu vedoucí od kostela v Dobronicích ke kostelu v Hodušíně. Zděná pilířková boží muka na čtvercovém půdorysu 107 x 107 cm., hlavním výklenkem orientovány k jihu. Hranolové těleso božích muk ze smíšeného zdiva stojí na mírně rozšířeném nízkém soklu. Jednotlivé stěny božích muk dnes vymezují pouze úzké nárožní lizeny, původně stěny vymezoval úzký lizenový rám. Pod vrcholem jižní, východní a západní stěny jsou v ose prolomeny malé ploché výklenky s nepravidelným půlkruhový ukončením. Hlavní výklenek na jižní stěně větší. Původně výklenky lemovaly štukové hladké šambrány. Vnitřní plochy výklenků pokrýval nátěr, před opravou prosvítaly zejména odstíny modré barvy. Jejich výzdoba zanikla, vzhledem k jejich hloubce i nátěru mohly být jejich výzdobou jak sochy, tak obrazy. Severní stěna hladká, bez výklenku. Hmotu božích muk ukončuje vysoká trojstupňová obdélná římsa přecházející na jižní a severní straně do nízkého nepřevýšeného trojúhelníkového štítu, patrně bez výzdoby. Sedlovou střechu kryly bechyňské háky, dnes nahrazeny plechem.