venkovská usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 32 se nachází na území vesnické památkové zóny Ponědrážka. Uzavřená zemědělská usedlost se zachovanou dispozicí postavená v polovině 19. století. Na levé straně dvora stojí při průčelí sýpka. Vpravo obytné stavení. Usedlost zřejmě vznikla kolem poloviny 19. století oddělením od sousedního čp. 16, ukazuje na to číslování parcel. V mapě stabilního katastru z roku 1828 usedlost ještě neexistovala. Obdélné obytné stavení je přízemní, v průčelí dvouosé. Svisle obdélná špaletová okna rámovaná šambránami jsou čtyřtabulková, vodorovně rozdělená pevným poutcem. Přízemí je od trojúhelného štítu odděleno římsou krytou jednou řadou cementek. Štít je lemován štukovými trojúhelníčky s kapkami. Uprostřed štítu jsou dvě malá větrací okénka ukončená stříškou. Na průčelí jsou patrné ocelové kotvící desky přitahující podélnou zeď. Trojúhelný štít je vpravo nastavěn atikovou zdí výškově navazující na sousední atikový špýchar.