mohylové pohřebiště

Pohřebiště se nachází v nadmořské výšce 525 m na mírném J svahu klesajícím od kóty 551 m k bezejmennému potoku, jehož prameniště leží 100 m V od lokality. Řeka Vltava je vzdálena asi 2 km Z směrem. Pohřebiště je tvořeno 10 mohylami, jejichž násypy o průměru 7 – 12 m a výšce 0,2 – 0,8 m byly vybudovány z malých a středně velkých kamenů. Jednotlivé mohyly ve skupině jsou od sebe vzdáleny max. 15 m, v několika případech se násypy mohyl částečně překrývají. Pohřebiště se rozkládá na ploše cca 60 x 60 m. Archeologické výzkumy a nálezy: Mohylové násypy mají mírně snížené vrcholy, což mohlo být způsobeno výkopy starého data. O jejich autorech ani případných nálezech se nezachovaly žádné zprávy. V roce 1974 byly na lokalitě nalezeny zlomky pravěké keramiky, v roce 1981 byla na zoraném poli ležícím Z od pohřebiště získána keramika z raného středověku a struska.