most

Kamenný most přes Borovský potok je situován ve volné krajině mimo intravilán obce Stříbrné Hory v pobřežní nivě řeky Sázavy. Most je jednoobloukový, postavený z lomového kamene na maltu. Valené zaklenutí oblouku má tvar pravidelného segmentu. Ve spárovaném zdivu jsou sporadicky patrné i cihly. Části plochy zaklenutí u paty oblouku jsou nahrubo nahozeny omítkou. Půdorys mostu se lomeně rozevírá z obou vjezdových stran. Na jižní straně je východní okraj mostu prodloužen o úsek zalomený v opačném (klešťovitém) smyslu. V těchto místech klešťovitého zalomení se k tělesu mostu dole na levém břehu Borovského potoka připojuje zpevňovací kamenné zdivo tarasu krytého betonovou mazaninou. V bokorysu tvoří korunu zdiva mostu nevýrazné nízké zábradlí plynule opisující křivku nájezdů na mostní oblouk a relativně rovný úsek vozovky ve vrcholové (středové) části mostu. Kamenná zeď zábradlí mostu vystupuje na západním okraji jen asi 5-15 cm nad povrch vozovky. Koruna této zdi je krytá slabou vrstvou cementové malty, místy oprýskané. Na východním okraji mostu se zdivo zábradlí jen rýsuje pod drnem, na jižní části je překryto cementovou maltou, do níž je vyryto 8. 8. 1987. Zdivo severovýchodního vjezdového zalomení je narušeno částečným rozvalením. Profil mostní vozovky pokryté drnem je konkávní ve smyslu kdysi vyježděných kolejí.