konírna

Zděná omítaná budova na obdélném půdorysu s delší stranou orientovanou zhruba ve směru S-J, se zvýšeným přízemím, situovaná ve svažitém terénu na východní straně hospodářského dvora. V ose východního průčelí vystupuje výrazný trojosý rizalit, završený trojúhelným štítem a ukončený sedlovou střechou. Jinak střecha na objektu valbová, doplněná volskými oky, krytina tašky bobrovky. Zdivo smíšené, štít rizalitu cihelný. Fasády člení sokl, na východní straně poměrně vysoký, vyrovnávající svažitý terén, a korunní jemně profilovaná římsa; jinak fasády hladké bez členění. Východní průčelí pětiosé se středním trojosým rizalitem s trojúhelným štítem; v obou postraních částech je ve střední ose umístěno osmitabulkové dvojité dvoukřídlé špaletové okno v líci fasády (vnitřní křídla chybí; pod severním oknem otvor novodobých posuvných prkenných dveří zavěšených na kolejnici), v ose rizalitu dřevěné dveře s nadsvětlíkem a po stranách dvojice identických oken. Uprostřed tympanonu je umístěno na výšku obdélné okno s půlkruhovým záklenkem, nad ním medailon rámující bustu s motivem koňské hlavy. V jižním průčelí novodobý obdélný otvor s plechovými vraty. Západní dvorní průčelí s trojicí rovnoměrně rozmístěných obdélných vstupů v kamenném ostění s nadsvětlíkem, žulové ostění je lemováno po obvodu páskou, dveře dvoukřídlé plechové; nad vstupy osazeny oválné medailony s koňskými bustami. Ve druhé ose zprava dochované původní okénko (horizontálně orientovaný obdélník o dvou křídlech a čtyřech tabulkách s venkovními závěsy klasicistního typu). V osách mezi vstupy do střechy prorůstá dvojice zděných podávacích vikýřů s trojúhelnými štíty, posazenými na tenké profilované římse, završenými sedlovými střechami, otvor obdélný s bedněnými dveřmi.