brána vstupní

Ve východním úseku ohradní zdi hřbitova je situována, přibližně na podélnou osu orientovaného kostela, architektonicky pojatá vstupní brána, vedená z prostoranství návsi. Průchozí brána, krytá sedlovou střechou z eternitových šablon a v hlavním východním průčelí zvýrazněná atikovým štítem, je stavěna ze smíšeného zdiva, s vápennou omítkou bez barevného řešení. Zmíněné hlavní průčelí bylo pseudoslohově přeřešeno v barokním tvarosloví ve 30. letech 20. století a to v edikulově řešený vchod, s pilastry a hlavicí při nárožích a nad nimi vyneseným kladím s bohatě profilovanou korunní římsou. V nadhlaví oblouku je do míst klenáku vložen reliéf lebky se dvěma vavřínovými větvemi, v trojúhelníkových plochách mezi obloukem a pilastry jsou vyvedeny rozety, v pásu kladí je ve štuku vyvedený nápis BŮH BUDIŽ VELEBEN. Nad římsou průčelí je vynesen patrový atikový štít s postranními volutovými křídly, v jejichž ploše jsou provedeny štukové reliéfy rozvinutých pásek a listoví. Na ose štítu je v dolní polovině zahlouben nikový konchální výklenek, v němž je umístěna socha sv. Jana Křtitele (v současné době deponována). Výklenek je rámován menšími pilastry, další dva pilastry s hlavicemi člení plochu v místech nasazení volutových křídel. Na hlavicích těchto pilastrů spočívá vrcholový rozeklaný fronton s bohatě profilovaným římsovím, ve vrcholu je osazen kovaný kříž. Koruna atiky je kryta bobrovkou. Protější západní průčelí je původní, stěna s obloukovým průchodem na ose není nijak členěna. Nad profilovanou korunní římsou je vynesen trojúhelníkový štít, po obvodu zvýrazněný bohatou profilací. Na ose štítu je prolomen obdélný vstup do podkroví, uzavřený je sbíjenými dvířky. Obě boční stěny jsou hladké. V průchodu brány, kam se ze směru od kostela sestupuje po několika schodech vyrovnávajících terénní nerovnost svažujícího se terénu, je do severní stěny, do nehlubokého segmentově zaklenutého výklenku, osazena náhrobní deska z červeného pískovce (datována 1738). Do oválného zrcadla tesaný nápis je rámován stylizovanými akanty. Průchod je plochostropý.