pomník Rudé armády

Hranolový žulový pomník je situován na ploše zeleně při jižním okraji Evropské ulice. Hlavní hranolový pomník je tvořen ze dvou hrubě opracovaných na sebe navazujících hranolů a z menší žulové deskové patky. Na všech čtyřech stranách jsou vyhlazené obdélníkové plochy pro nápisy. Litery jsou zahloubené, původně byly černě vybarvené (dnes obtížně čitelné). Podnož památníku je tvořena pěticípou hvězdou, vymezenou žulovým obrubníkem a vyplněnou mozaikovou dlažbou (dnes zčásti zatravněno). Plocha kolem pomníku je při jižní straně vymezena betonovou dvakrát zalomenou zdí. Od Evropské ulice vede přístup po malém schodišti s pěti stupni. Žulový hranol pomníku byl původně zdoben kovovými reliéfy, které dnes již chybí. Nápisy na hranolu: SV strana - RUDÁ ARMÁDA/OSVOBODILA PRAHU/9. KVĚTNA 1945 JV strana - K TŘICETILETÍ/RUDÉ ARMÁDY JZ strana - HL. MĚSTO PRAHA/23.ÚNORA 1948 SZ strana - rusky, azbukou (Rudá armáda/osvobodila město Prahu/9. května 1945)