boží muka

Boží muka jsou situována SV směrem od obce Krty-Hradec, v lokalitě "Na Bělíčku". Zděná stavba stojí nad pramenem. Sokl je upraven jako zastřešení pramene, zaklenut křížovou klenbou. Památková ochrana se vztahuje na boží muka bez pozemku. Zděná stavba stojící nad pramenem, vyrůstající z mohutného krychlového soklu. Sokl je upraven jako zastřešení pramene, zaklenut křížovou klenbou bez žeber a otevřený na východní straně úzkým valeným vstupem. Jižní a severní strana soklu je prosvětlena malým hlubokým půlkruhovým oknem bez rámu, v západní stěně je proražen malý obdélný otvor. Hladkým zkosením je připojen podstatně užší hranolový dřík s vysokou rozšířenou patkou. Vlastní dřík poměrně krátký, zakončený mírně vysazenou krychlovou nástavbou. Stěny nástavby jsou otevřeny malými obdélnými, segmentově ukončenými nikami obdélného půdorysu, uzavřené dřevěným rámem s mřížovými dvířky. Niky bývaly osazeny sochami. Nástavba má netradiční ukončení v podobě převýšeného kolmého průniku dvou sedlových střech nad čtvercovým půdorysem. Východní a západní strana je završena prostým trojúhelníkovým štítem, průnik severní a jižní strany je v podobě zúžené stěny v úrovni hřebene průniku zakončený trojúhelníkovým štítem a opatřený převyšující sedlovou střechou. Střechy kryty jednoduše kladenými taškami bobrovkami.