mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 530 – 538 m na mírném J svahu klesajícím k pravostrannému přítoku Kozlovského potoka. Skládá se z 38 mohyl, které jsou uspořádány do 9 pravidelných rovnoběžných řad probíhajících ve směru V – Z až SVV – JZZ. Jednotlivé řady jsou tvořeny (počítáno od S) 2, 5, 2, 3, 5, 4, 2, 7 a 3 mohylami a dosahují délky až 140 m. Zbývající mohyly se nacházejí v prostoru mezi řadami. Vzdálenost mezi řadami se pohybuje v rozmezí 10 – 25 m. Původní počet mohyl a potažmo i délka řad mohly být ještě vyšší, neboť část pohřebiště byla patrně zničena lesní cestou. Mohylové násypy mají převážně kruhovitý půdorys a při průměru 5 – 12 m se jejich výška pohybuje od 0,4 do 1,5 m. Ojediněle se vyskytují mohyly s oválným až téměř obdélným násypem. Více než třetina mohylových násypu je buď zcela nebo částečně obklopena mělkým obvodovým žlabem o šířce 1 – 1,5 m a hloubce 0,1 – 0,3 m. Pohřebiště se rozkládá na ploše cca 220 x 180 m. Archeologické výzkumy a nálezy: Několik mohyl nese stopy starých výkopů, aniž by byli známi jejich autoři či případné nálezy. B. Dubský uvádí 15 mohyl „ve Vobůrce“ SV od Vlkova, z nichž v jedné byl nalezen tuhový střep a „popeliště“. Uložení tohoto nálezu je neznámé.