venkovská usedlost

Čtyřboká usedlost, tzv. poličský dvorec, volně stojící podélnou stranou obytné části a chléva rovnoběžně s hlavní komunikací. Dvorec sestává z obytného traktu s chlévem, přes dvůr rovnoběžně s ním stodola, mezi nimi vpředu špýchar nad průjezdem, vzadu vrata (dvůr průjezdový). Ze čtvercového půdorysu dozadu za obytnou částí s chlévem vybíhá půltrakt bývalé zděné dílny, snad prý kovárny. Stavebním materiálem jsou roubené trámy, prkna, smíšené zdivo. trámy jsou vázány přeplátováním na ozub a na rybinu. Zahrada není. Obytné stavení: čtyřdílné - světnice, síň, komora a dílna (do dílny je vchod pouze z vnějšku). Komora má zděné klenutí na traverzách. Zachována zděná pec, v síni otevřené ohniště. Strop ve světnici záklopový. Po vnitřní straně dvora je kamenné zápraží překryté střechou. Krov na vaznicích a na pozednicích hambalkový. Štítové průčelí dvouosé, okna šestidílná, dvoukřídlá. Dvě okna též zboku směrem k silnici - jedno ze světnice a jedno z komory. Jedno malé okénko vede ze světnice do dvora. Štít svisle bedněný, s podlomenicí o třech řadách šindelů, na vrcholu kabřinec bez záklopů. Střecha sedlová šindelová (řezaný šindel), u obytného stavení vyšší, u ostatních částí nižší. Vstup do dvora dveřmi ve štítovém průčelí mezi obytnou částí a špýcharem (dveře vedou na zápraží). Chlév a dílna: chlév mírně vybočuje z obdélného půdorysu zděného traktu do dvora. Chlév, dílna a komory jsou zděné, stodola, špýchar a světnice (kromě zdi za pecí) jsou roubené, nebo bedněné. Chlév je klenutý, vstup do něho dveřmi s ostěním. Mezi chlévem a zadními vraty jsou dveře vedoucí na prostranství před vstupem do dílny. Krytina šindelová. Špýchar mezi obytnou částí a stodolou vystupuje z roviny štítového průčelí. Je patrový, na vaznicích, ze dvora dřevěné schodiště do patra a na půdu. Je roubený a bedněný. Strop povalový, krov hambálkový. původní nízké dveře. Střecha sedlová krytá šindelem. Průjezdová vrata pod špýcharem dvoukřídlá, svisle bedněná. Stodola roubená obdélná, s vjezdem ze štítového průčelí. Vrata dvoudílná, prkenná. Štít svisle bedněný, bez kabřince, s podlomenicí o třech řadách šindelů. Střecha sedlová, šindelová. Za stodolou pod společným krovem malý chlívek. Uzavření a zahrada: Ve štítovém průčelí jsou mezery mezi střechou špýcharu a oběma štíty (stodoly a obytného domu) vyplněny bedněním. Zahrada již není, dvorec stojí na louce ohraničené z jedné strany komunikací, z druhé potůčkem a stromy. Majitel udává rok vzniku 1830. (autorka popisu: Pellanová, 1988)