úsek v ulici Na Příkopech

Jižně od děkanského kostela a budovy fary zachována část hradby, příkopu a valu. Západně od náměstí za domem čp. 29 asi zeď vnitřní obranné uličky a za domem čp. 30 úsek hradby. V těchto místech příkop zavezen, vnější val zarovnán a plocha zastavěna. V západní části náměstí ve dvoře domu čp. 29 zídka (stpč. 6 - část) o výšce běžné ohradní zdi, která by mohla souviset s uličkou při vnitřní straně hradby (analogie opevnění města Tachov). Bývalá hradba je cca 1,5 m od zdi předpokládané uličky ve východní obvodové stěně budovy čp. 126 (stpč. 1/3-část) a částečně za budovou čp. 125 (stpč. 1/2-část). Zídka předpokládané uličky je vyzděná z neomítaného lomového zdiva s cihelnými dozdívkami a stopami po částečném přezdění, koruna nepravidelná rozvolněná. Za čp. 30 úsek zdi (ppč. 80 a 81/1 - část) v linii bývalé hradby, volně přiléhající k jihovýchodnímu nároží budovy čp. 126 (stpč. 1/3-část). Zeď o výšce běžné ohradní zdi, vyzděná z neomítaného lomového zdiva, s cihelnými dozdívkami, s podílem velkých kamenů a stopami po přezdění. Cca za polovinou délky mohutný výval. Koruna zdi nepravidelná porušená. Jižně pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie zachován úsek bývalé městské hradby ve výši běžné ohradní zdi (ppč. 3509/1 - část). Zeď začíná za čp. 131 a končí cca v úrovni východního závěru lodi kostela. Snížená zeď z lomového neomítaného zdiva, s nepravidelnou porušenou korunou. Na východě při rozvaleném konci bývalé městské hradby vystavěn novodobý omítaný úsek zdi. Před hradbou, směrem k ulici Na příkopech částečně zachován příkop a vnější val, po jehož hřebeni vede k východu cesta (ppč. 89/1). Jižně pod budovou fary čp. 133 dále k východu pokračuje ohradní kamenná neomítaná zeď (ppč. 93 - část) běžné síly a zaniká před východním koncem parcely. Jižně částečně zachován příkop (ppč. 95/1), k východu zanikající v terénu-rozparcelováno na zahrady.