obytná budova

Nejcennější součástí usedlosti je dům, zděný s roubenou obytnou místností značných půdorysných i výškových rozměrů, se zachovalou pecí a stropem z kulatých povalů, podepřených jedním příčným trámem. Interiér i exteriér světnice je vyjma stropu opatřen hliněnou omítkou a obílen. Ve druhém traktu přiléhá k obytné místnosti černá kuchyně a roubená světnička. Exteriér: vysoká přízemní stavba s polovalbovou střechou, štítově orientovaná do návsi, částečně roubená, částečně zděná z lomové opuky, hladce omítaná, bez architektonického členění. Ve štítovém průčelí se obytná místnost projevuje trojicí pravidelně rozmístěných oken, další okno náleží zděné světničce. Ve štítu nad podbrádkovou římsou krytou raženými taškami je podkrovní světnice, nelze vyloučit, že roubená s omazávkou, projevující se navenek dvěma okny s žaluziovými výplněmi. Na nádvorní straně s přesahem střechy na přečnívajících stropnicích, se obytná (roubená) část projevuje dvojicí oken. Za ní navazuje stejně vysoká patrová část domu se vstupní síní ( vstup v pravoúhlé dřevěné zárubni výplňovými dveřmi. Zbylá část domu má hospodářský charakter, v přízemí přestavěny zřejmě původní chlévy na garáž apod., v patře patrně původní skladovací komory získaly po přestavbách obytný charakter s trojicí oken do dvora. Střecha sedlová, ražené tašky. Navazující zděná hospodářská část se odlišuje velkým přesahem střechy do dvora, kryjícím celé 1. patro, které je již cihelné, zadní čelo střechy je ukončeno valbou. K domu náleží vstupní kulisová brána do dvora s dvěma brankami, zřízená v ohradní zdi mezi domem a výměnkem. Je vyzděna z lomové opuky, opatřena hladkou omítkou, shora zakončena přímou profilovanou římsou a sedlovým zastřešením s krytinou z ražených tašek. Otvor vjezdu uprostřed má stlačený záklenek, branka u obytné části je klenuta segmentově, branka u výměnku má rovné nadpraží, patrně zřízena druhotně, její dveře vedou do novodobé verandy přizděné ze dvora k výměnku. Vrata i vrátka mají nadpraží z dřevěného trámu. Vrata mají točnicovou konstrukci, rámovou, na vnější straně šikmo bedněnou prkny, kovovou závorku. V brance jsou asymetricky dvoukřídlé vstupní dveře jednoduché výplňové konstrukce.