hlavní tovární budova

Zděný podsklepený objekt na půdorysu obráceného písmene E o třech nadzemních podlažích. Východní průčelí o 23 pravidelně rozmístěných okenních osách zvýrazňuje pětiosý mělký střední rizalit, zakončený nízkou atikou se segmentovým zděným štítem s datací 1900. Při nárožích východního průčelí mělké trojosé rizality. Fasády jsou řešeny na všech průčelích obdobně. Po obvodu celé budovy probíhá sokl se žulovým obkladem, zakončený oblounovou římsou. Vysoké přízemí má štukové omítky, členěné pásovou bosáží, nad okny zalomenou a doplněnou vrcholovými klenáky. Mezi přízemím a patrem probíhá výrazně vysazená průběžná kordonová římsa, na níž spočívá vysoký lisénový řád, který propojuje fasády prvního a druhého patra a vymezuje jednotlivé okenní osy. Ve středním rizalitu východního průčelí jsou okenní osy odděleny pilastry s jednoduchými hlavicemi a patkami, v postranních rizalitech a na severním bočním průčelí jsou lisény sdružené. Lisény a pilastry jsou omítané, plochy mezi nimi vyplňuje keramický obklad. Okna vysoká obdélná se segmentovými záklenky, vložená do paralelních šambrán s vrcholovým klenákem; okna 1. patra spočívají na kordonové římse, okna 2. patra na profilovaných parapetních římsách. Na severní straně dvorního středního schodišťového rizalitu v úrovni každého patra vždy dvě nízká okna nad sebou (umístěna i v mezipatrech při hlavním schodišti) – rovněž se segmentovými záklenky ve štukových šambránách s vrcholovými klenáky. Korunní římsa výrazně vysazená, na východním průčelí s výraznější profilací. Nad středním rizalitem nízká zděná atika, pročleněná jednoduchými pilastry, nad ní uprostřed vyrůstá drobný segmentově zakončený zděný štít s konkávně probranými boky s datací 1900 (římské číslice). Střechy sedlové, nad nárožními rizality s valbami, krytina: alukryt; na štítku středního rizalitu sedlová střecha, doplněná kovovou korouhvičkou s letopočtem 1901. Dvorní západní průčelí člení opět trojice rizalitů – boční jsou pouze mělké na hloubku jedné okenní osy, v nich umístěna postranní schodiště a novodobé výtahy; k severnímu rizalitu bylo v rámci celkové rekonstrukce v 60.letech 20.století přistavěno třípodlažní novodobé křídlo na hloubku 4 okenních os (fasády novodobé bez výzdoby). Ve střední části dvorního průčelí vystupuje na hloubku čtyř okenních os schodišťový rizalit, obsahující v interiéru kromě hlavního schodiště šatny a hygienická zařízení. Celé dvorní průčelí v úrovni přízemí zakrývají novodobé přístřešky s pultovými střechami s prosklenými sedlovými světlíky. Další novodobé přístavky při severním (přízemní s pultovou střechou) a jižním průčelí (patrový s plochou střechou). Pod přístavky v úrovni přízemí dochovány původní fasády včetně původních dvojitých okenních výplní, nedotčené celkovou rekonstrukcí v r. 1961.