městský pivovar

Jde o řadový, půdorysně zalomený dvoupatrový dům. Uliční fasáda je hladká, šestiosá, zprava mírně zalomená a přizpůsobená zvedajícímu se uličnímu terénu. První, druhou a čtvrtou osu přízemí prolamují obdélné okenní otvory s profilovanými parapetními římsami. (Pod prvním oknem je ve zdi průduch.) Třetí a zvýšenou, spojenou pátou a šestou osu, prolamují obdélné vstupní otvory se segmentovými záklenky a dřevěnými dvoukřídlými vraty. Béžovou omítku v prvních čtyřech osách mezipatra vyplňuje bílé obdélné pole s černou konturou a malovaným nápisem „ERSTES STADTBRAUHAUS & BIERHALLE / F. A. PAUPIE nachf.“, po stranách ozdobeným emblémy polepšených brněnských znaků z roku 1646 (černí dvouhlaví orli se srdečními štítky s červeno-bílo-červeno-bílými břevny). Okenní otvory v prvním patře mají ve všech osách segmentové záklenky s klenáky. Stejné, ale bez klenáků, jsou i ve druhém patře, avšak pouze ve druhé, páté a šesté ose. - Všechna fasádní okna se světlíky (dělená 16krát, 24krát i 20krát), včetně prvního vstupu, jsou olemována šambránami tvořenými profilovanými oblouny. - Druhý vstup je za vraty, v síle zdiva, poněkud zahlouben a zvýšen pěti schody. V jeho nadpraží, olemovaném dvěma visutými lucernami, je umístěna cedule s nápisem „RESTAURACE & PIVOVAR / POUPĚ“. Nad druhým patrem první až třetí osy se vypíná zalomený štít se slepým kruhovým otvorem. Pravé domovní nároží, ve výšce druhého vstupu, je zvýrazněno kamennou barokní kartuší s polepšeným brněnským znakem, jenž v minulosti označoval městské vlastnictví pivovaru.