Stará pošta

1/ budova pošty 2/ brána Bývalá stará pošta, později hostinec “U Labutě” Josefa Schwana, zvaná též Suvorovův dům stojí na rohu náměstí v blízkosti nábřeží. Upoutá na sebe výraznou barokní fasádou, složenou ze tří bohatě zdobených štítků. Budova sloužila poštovní trati Praha - Plzeň - Klenčí. 1/ budova pošty Nárožní zděná omítaná přízemní budova o 6 x 4 osách, v hlavním průčelí vrcholící třemi štíty v symetrické kompozici. Střechy sedlové, souběžné, kryté bobrovkami. Přízemí členěné jednoduchými pilastry, okna obdélná ve štukových šambránách s ušima a kapkami, na podokenních římsách, v líci, dělená do 6 tabulek. Ve čtvrté ose zleva obdélný vstup s nadsvětlíkem ve shodně řešené šambráně jako u oken. Nad okny i vstupem umístěny frontony se štukovou výzdobou - nad středním objektem trojúhelné, na postranních částech segmentové. Vlevo od vstupu při průčelí umístěna kamenná lavička a nad ní mezi oknem a vstupem obdélná bronzová deska s přesahujícím kruhovým medailonem s reliéfním profilem generalissima A. V. Surovova (odhalena r. 1959). Na desce dvojjazyčný nápis (česky a rusky) A.B.CYBOPOB /ZDE NOCOVAL 15.XII.1799 ???E??? ?????. Hlavní římsa profilovaná krytá taškami. Štíty volutové, střední bohatší, boční jednodušší, všechny se střední částí mírně vystouplou, členěnou svazkovými pilastry a nesoucí kladí, jehož profil vytváří jejich toskánské hlavice. Na dřík přiložena pásková ornamentika. Křídla u bočních štítů nad závitnicí odsazená. V ploše bočních štítů po jednom otvoru tvaru kvadrilobu v šambráně, u středního štítu obdélné okénko v šambráně s ušima a kapkami, se štukovou supraportou a tupoúhle lomenou římsou, nad níž reliéfní letopočet 1747. Nad římsou, členící štít, u postranních štítů trojúhelný nástavec, vyplněný štukovým ornamentem s mušlí, u středního štítu v kruhu uvnitř věnce dvouhlavý štukový orel, nad ním koruna. Při patě štítových nástavců po kamenné kouli, na vrcholu piniová šištice. Boční strana k ulici nečleněná, se 4 okny na podokenních římsách, ve štukových šambránách s ušima. Boční strana do dvora hladká bez oken, dozadu dům členitější: průčelí se 3 trojúhelnými hladkými neoddělenými štíty, přičemž třetina šířky domu při vjezdu do dvora je kratší než obě sousední. Má 3 okna a mezi nimi do dveří ve štítě vnější dřevěné schodiště. V hloubce, o níž se delší část domu předsunuje do dvora, nad opěrnými plentami, o půl patra výše než u první třetiny domu, 1 okno. V zadním průčelí se štíty uprostřed, pod úžlabem, veliký otevřený vjezd. Ve střední části ještě dvoukřídlé nedělené okno nad přístavkem s pultovou střechou, krytou bobrovkami. Vnitřek: Vstupuje se do prostorné, plochostropé síně, podobné mázhauzu, v jejímž levém zadním koutě pravoúhlý ústupek, odkud stoupají schody na železnou pavláčku, z níž se jde do bytu v polopatře. Dozadu směrem na dvůr, směřuje segmentově valeně zaklenutá chodba, ústící ven v otevřeném vjezdu. Vlevo od velké síně užší a vedle ní čtvercová plochostropá místnost s fabiony, otevřená okny do průčelí. Za nimi dozadu dvě souběžné valeně klenuté komory, původně spojené. Vpravo od síně rovněž plochostropá místnost s fabionem, prostory v mezipatře a vzadu plochostropé. 2/ brána S průčelím lícuje brána vjezdu do dvora, nad obdélnými prkennými vraty zaklenutý segment, omítnutý, se stříškou z bobrovek.