rýžoviště zlata

Rozlehlé pole rýžovnických sejpů leží v nadmořské výšce 406 – 420 m v na plochém zalesněném plateau na levém břehu Drachkovského potoka, asi 1 km J od řeky Otavy. V Z části se nacházejí převážně velké sejpy o výšce 1 – 2 m, na Z okraji též mohutné lineární sejpy vysoké až 4 m. Některé sejpy mají podobu asi 3 m vysokých pahorků s plochým temenem. Ve střední a V části je rýžoviště tvořeno několika velkými skupinami sejpů o výšce 0,5 až 1 m. Převážně ve směru S – J probíhá rýžovištěm několik struh, které byly zřejmě využívány k proplavování zlatonosného písku. Dochovaný rýžovnický areál se rozkládá na ploše asi 900 x 500 m. V porušených sejpech byly nalezeny zlomky keramiky a železný předmět středověkého až novověkého stáří.