socha sv. Jana Nepomuckého

Kamenná podživotní plastika světce s podstavcem stojí na travnaté ploše při severovýchodním okraji Podveského rybníka. Socha je zhotovena z materiálu středně až hrubozrnného pískovce okrové barvy. Střední část podstavce je řešena 2 samostatnými kamennými hranoly, každý jinak tvarově řešen i zdoben, přičemž zadní má v dolní části voluty, přední je pouze tvarově naznačuje. V zrcadle na přední straně je německý nápis, datující sochu do r. 1752, v současnosti zvýrazněný nátěrem černé barvy; nápis jasně ukazuje na donátora sochy rytíře Václava Schirndingera ze Schirndingu: „VON DENN HOCH EDLEN // RITTER WENTZL SCHIRNDNG // VON SCHIRNDING DES // PRINTZ PORTUGALLISCHEN // REGIMENTS RITTMEISTER // AUF GERICHT // 1752“. Nad původním historickým nápisem byla před restaurováním osazena novodobá destička s následujícím nápisem: „Zur Errinerung // an die Wiederaufstellung des hl. Johann // von Nepomuck, von der ehemaligen // Bürgern von Schönwald. // Eingeweiht am 16. August 1992 // Josef Schwandtner // Ortsbetreuer“ (v roce 2020 přesunuta na zadní stranu soklu). Obě části soklu jsou ukončené deskou s odstupněnou profilací, pod ní na čelní straně kovové ramínko s lucernou. Na hlavici je osazen jednodušší podstavec s malým probráním. Na nástavci spočívá samotná socha světce v obvyklém ikonografickém podání s rozměrným křížem na hrudi a korpusem Krista. Světec v kontrapostu, pravá noha uvolněná. Levá ruka ohnutá v lokti, drží za korpus krucifix. Pravá ruka volně spuštěna podél těla, přidržuje kříž za jeho patu. Hlava pootočena vlevo. Oděn v ikonograficky typickém oděvu. Socha stála do roku 2020 na novodobém masivním betonovém podstavci nad ledolamem původního barokního mostu. Most byl v roce 2020 demolován a nahrazen novým silničním mostem, v souvislosti s tím byla socha restaurována a přemístěna cca o 10 m východním směrem. V rámci restaurování byly do díla zakomponovány starší spodní části podstavce, nalezené nedaleko plastiky.