boží muka

Pilířková boží muka jsou situována SZ směrem od obce Kestřany a stojí při polní cestě na Nově Kestřany. Boží muka tvoří významný krajinotvorný prvek. Památková ochrana se vztahuje na boží muka bez pozemku. Zděná omítaná pilířová boží muka na čtvercovém půdorysu vyrůstají z odsazeného soklu. K soklu se připojuje hranolový dřík, který je ukončen jednoduchou rozšířenou římsou, na kterou dosedá stanová stříška. Stříška je kryta pálenou bobrovkovou krytinou, která je na některých místech přetřena barvou. Na přední straně je v horní třetině hlubší nika zakončená polokruhovou konchou. V polovině niky se připojuje jednoduchá odstupněná římsa obíhající boží muka po obvodě. Zbývající tři stěny mají v osách prolomeny obdélné ploché niky, které jsou prázdné.