boží muka

Pilířová boží muka 1 se nacházejí při SZ okraji obce Kestřany, při komunikaci směřující na Dobev a jsou umístěna na úpatí terénního předělu. Památková ochrana se vztahuje na boží muka bez pozemku. Zděná omítaná pilířová boží muka na čtvercovém půdorysu vyrůstají z malého odsazeného soklu se zkosenými hranami. K soklu se připojuje hranolový dřík se zkosenými hranami, který se v horní části rozšiřuje a je ukončen trojitou mohutnou hladkou římsou. Na římsu dosedá hladce omítnutá krychlová lucernová nástavba s jehlancovou stříškou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. V osách stěn jsou prolomeny malé ploché polokruhové niky, které jsou prázdné. Lucerna je opět ukončena trojitou odstupněnou římsou, na kterou dosedá jehlancová stříška.