kaple - Kalvárie

Výjimečná kaple - kalvárie se nachází v jižní části obce Kestřany, na prostorném travnatém prostranství na úpatí lesíka a v blízkosti řeky Otavy. V kapli bylo umístěno sousoší kalvárie, které je dnes deponováno v depozitáři obce. Kaple je pohledově exponovaná a tvoří významný urbanistický a architektonický prvek v obci. Památková ochrana se vztahuje na kapli se sousoším kalvárie bez pozemku. Ze tří stran polokruhově otevřená kaple je situována na čtvercovém půdorysu. Kaple dosedá po celém obvodě na nepravidelný sokl, jehož průběh sleduje nerovnosti terénu. V průčelích jsou čtvercové pilíře dosedající na podstavce s diamantovou bosáží a dosahují až do výšky korunní profilované římsy. Podstavec je tvořen z rozšířeného soklu, který je připojen zešikmenými hranami. Podstavec je ukončen profilovanými odstupněnými římsami a přesahující krycí deskou. Plocha podstavce je členěna jednoduchou diamantovou rustikou, která je barevně zvýrazněna. Hranolový pilíř je kónický, nahoru se zužující, dosedá na jednoduchou rozšířenou hranolovou patku se zaobleným připojením a je zakončen jednoduchou rozšířenou hlavicí, která se připojuje zaobleně a je v patě polokruhového oblouku. Nad hlavicí se uplatňuje jednoduchá odstupněná římsa připojující se projmutou hranou. Plocha pilíře nad hlavicí je barevně zvýrazněna. V pohledové ploše předních pilířů je prolomena úzká polokruhová nika zaklenutá konchou. Niky jsou prázdné. Polokruhový mohutný oblouk ve třech průčelích dosedá v patě oblouku na hlavici pilíře, je barevně lemován a ve vrcholu je opatřen štukovým vrcholovým klenákem. Boční strany jsou doplněny o zděnou ustupující zídku, která dosahuje a navazuje na ukončení podstavce a obíhá kapli po jejím obvodě. Ustupující zídka je zakončena profilovanou oblounovou římsou s přesahující krycí deskou, která je kryta cihlami. Vstupní průčelí je rovněž doplněno o nízkou zídku se vstupem, která je kryta cihlami a je dodatečně vložena. Zadní strana kaple je plná a v ploše je naznačen mírně ustupující polokruhový oblouk, který je lemován a zvýrazněn vrcholovým klenákem. Na zadní straně kaple probíhají spodní římsa u podstavce, vrchní římsová hlavice v patě oblouku a nad ní štuková římsa s projmutými hranami. Všechny římsy jsou barevně zvýrazněny. Kaple je ukončena odstupněnou bohatě profilovanou korunní římsou. Kaple je zastřešena jehlancovou střechou, která je kryta betonovými taškami. V nárožích (v okrajích střechy) jsou umístěny nevelké betonové pylony zakončené římsou a koulí. Kaple ve středu střechy vrcholí hranolovou malou zvoničkou, která je ze všech čtyřech stran otevřena polokruhovým obloukem. V patě oblouku je jednoduchá hlavice. Zvonička je ukončena jednoduchou římsou a je zastřešena stanovou stříškou krytou taškami. Zvonička vrcholí jednoduchým kovovým křížem. Interiér kaple je zaklenut plackovou klenbou, na které jsou znázorněna nebesa, v jejím středu je v omítce ornament s dělícími žebry klenby a v každém poli klenby je znázorněn jeden evangelista. Před zadní stěnou bylo umístěno na soklu sousoší kalvárie, které je dnes deponováno v depozitáři obce (Jednalo se o dřevěné plastiky v životní velikosti, kde uprostřed na kříži postava Krista, pod křížem klečící socha Máří Magdaléna, vlevo lkající socha P. Maria a vpravo zřejmě socha sv. Jana Evangelisty).