usedlost

Venkovská uzavřená usedlost čp. 2 se nachází v severovýchodní části obce Květov, jehož štítové průčelí s bránou je orientováno k jihu a s ostatními usedlostmi čp. 3 a 4 tvoří ucelenou řadu usedlostí podél komunikace. Usedlosti tvoří významný urbanistický prvek v obci. Jedná se o areál, jehož budovy jsou seskupeny hlavně kolem západní strany dvora a o dva samostatně stojící budovy podél východní hranice areálu. Obytné zrekonstruované stavení s navazujícími stájemi a přípravnou tvoří západní křídlo areálu. V zadní části areálu stojí samostatně stojící dřevěná otevřená budova kolny, která není předmětem památkové ochrany. Vlnitý plech ukončuje dvůr na severu, který stojí v místě zbourané stodoly, která byla zbourána v 50. letech 20. století. Plot na severu není předmětem památkové ochrany. V JV rohu areálu stojí roubený špýchárek datovaný do 18. století a zhruba v polovině dvora podél východní hranice je samostatná srubová komora. Jižní hranice je tvořena štítem obytného stavení s navazující vstupní bránou a brankou, která přechází v nízkou ohradní zeď a je ukončena u sousedního domu. V těsné blízkosti zdi je umístěn roubený špýchárek, jehož dřevěný štít je orientovaný k jihu a vyčnívá nad zdí.