sloup se sousoším Nejsvětější Trojice

Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice se nachází při SZ okraji obce Malčice při křížení polních cest. Sloup je situován na travnatém prostranství, v blízkosti stromu. Sloup je pohledově exponovaný a tvoří významný krajinotvorný prvek. Sousoší je orientováno k východu. Památková ochrana se vztahuje na sloup se sousoším bez pozemku. Na žulovém hranolovém soklu je situován čtyřboký pilíř se sousoším Nejsv. Trojice. Sokl je ukončen odstupněnými římsami se zkosenými hranami a krycí přesahující deskou se zaoblenými hranami. Sokl je v dnešní době rozdělen na dvě části, které jsou dotatečně propojeny. Na přední straně žulového soklu je mělký čtvercový reliéf se sedlovým ukončením, ve kterém je tesaný nápis IHS 1770 (1779)?. Ostatní stěny soklu jsou hladké. Na soklu je umístěn hranolový (čtyřboký) pilíř, který je ukončen jednoduchou hlavicí se zkosenými hranami a krycí přesahující deskou se zaoblenou hranou.Na pohledové straně pilíře je mělký obdélný reliéf s trojúhelníkovitým ukončením, který dosahuje do poloviny pilíře a na něj navazuje zrcadlově otočený stejný reliéf. Ostatní plochy pilíře jsou hladké. Na hlavici dosedají dvě odstupněné římsy, na kterých je situováno sousoší Nejsvětější Trojice. Sousoší je tvořeno stojící sochou Boha Otce, který objímá sedící polopostavu Boha Syna. Sousoší je v dolní části tvořeno mohutnou zeměkoulí, která zakrývá z větší části Boha Syna a sousoší je vkomponováno do nepatrných obláčků, které jsou hlavně po stranách sousoší. Sedící socha Boha Syna drží v pravé ruce kříž, levá ruka spočívá na hrudi a hlava je skloněna k levému rameni. Stojící socha Boha Otce s holubicí na hrudi objímá sochu Boha Syna. Hlava Boha Otce je mírně skloněna k pravému rameni a hledí zřejmě na kříž. Záda plastická, členěna mělkými záhyby.