kostel sv. Anny

Neorientovaný jednolodní kostelík sv. Anny se nachází v osadě sv. Anna, která se rozkládá na ostrohu nad přehradou a je obklopen řekou Otavou. Osada je situován severozápadně od obce Oslov. Pozdně gotický kostelík je významným urbanistickým prvkem v jádru osady sv. Anna. Kostelík sv. Anny byl postaven v letech 1545 – 1548 ve stylu pozdní gotiky panem Jindřichem ze Švamberka. Podle pověsti byl postaven na místě místní poustevny. Fasády kostela hladké, bez štukových profilací, členěny barevným zvýrazněným soklem a korunní fabiónovou římsou, která je rovněž barevně zvýrazněna. Severní vstupní fasáda je členěna v přízemí dveřním otvorem v novogotickém kamenném hrotitém portálu a v patře okenním otvorem se zavřenou okenicí. Východní i západní fasády členěny dvěma okenními otvory s polokruhovým ukončením. Fasády presbytáře jsou členěny okenním polokruhovým otvorem. Okna se štukovým barevným orámováním. Okna osazena ve špaletě v širokém polokruhovém ostění. Fasády ve špatném technickém stavu, omítka na některých místech opadává. Střecha lodi valbová s námětky, kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Střecha presbytýáře jehlancová kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Nad křížením je situována sanktusová kovová vížka s jehlancovým ukončením.