kaple sv. Anny na Kalvarii

Při východním okraji města Lnáře se nachází barokní klasicistně přestavěná kaple sv. Anny, zvaná Kalvárie. Kaple se nachází v blízkosti bývalého hospodářského dvora Anín, kde se dochoval špýchar s hrázděnou výplní stěn, který je rovněž památkově chráněný. Kaple je samostatně stojící stavbou na vyvýšeném prostoru. Kaple tvoří významný architektonický, urbanistický a krajinotvorný prvek. Památková ochrana se vztahuje na kapli včetně pozemku. Architektura kaple je jednoduchá provedena v klasicistním slohu. Kaple je orientovaná. Kaple je situována na čtvercovém půdorysu s přistavěnou hranolovou zvoničkou na východní straně. Kaple je zastřešena sedlovou střechou, která je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Střecha zvoničky jehlancová oplechovaná, je završena křížem. Obvodové stěny jsou zděné. Vstupní západní průčelí členěné dvojitými lizénami při nároží, polokruhovým širokým vstupem a cihelnou korunní římsou je završeno trojúhelným štítem, který vrcholí kovovým křížem na podstavci. Plocha průčelí je předsazena před vlastní hmotu kaple. Polokruhový vstupní otvor je štukově lemován, uvnitř jsou dvoukřídlé dveře s polokruhovým nadsvětlíkem ve štukovém rámu. Dvoukřídlé dveře rámové, z třetiny plné, ze dvou třetin prosklené s jednoduchou mříží. Boční fasády kaple mají zaoblené nároží, jsou členěny mírně předstupujícím soklem, lizénami a profilovanou korunní římsou. Kaple je osvětlena dvěma okenními polokruhovými otvory, které jsou ve štukové šambráně. Okna jsou ozdobena kovanou mříží v exteriéru. Přistavená hranolová zvonička k východnímu průčelí je zhruba v polovině zúžena z obdélné na čtvercovou. Zúžení je provedeno sedlovými stříškami krytými taškami. Fasády zvoničky jsou hladké, horizontálně členěny soklem, patrovými římsami a profilovanou korunní římsou, která je ve středu trojúhelníkovitě vydutá. Východní fasáda v širší části je prolomena polokruhovým slepým otvorem s mříží a nad ním okenním otvorem s provizorní výpní. Zvonové patro je otevřeno čtyřmi okenními otvory s polokruhovým ukončením ve štukové šambráně, s přiznaným vrcholovým klenákem. Otvory bez výplně. Okna dosedají na jednoduchou římsu, pod kterou jsou vpadlá štuková pole s vykrojenými rohy.