městský dům

Uzavřená hospodářská usedlost, sestávající z obytného stavení a hospodářského příslušenství, seskupených kol obdélného dvora, který uzavírá zděná brána. Obytný dům, spojený s chlévy, je zděný; krytý sedlovou taškovou střechou s eliptickými vikýři, pokrytou v přední části taškami, nad chlévy eternitem. Do ulice obrácené průčelí člení nárožní lisény, nesoucí úzký vlis a profilovanou hlavní římsu, na kterou dosedá trojúhelný hladký štít. V jeho ose jsou půdní dvířka v profilovaném rámu se segmentovým záklenkem. Okna domu mají štukové rámy, nad prostředním je zasazena kovová deska s reliéfem v profilu provedení hlabvy spisovatele s nápise,: "Zde se narodil 21. II. 1860 K.M. Čapek - Chod - Péčí literární jednoty". Dvorní průčelí je hladké, s jednoduchými okny a dveřmi. Dvůr na zadní straně uzavírá býv. stodola, přistavěná v pravém úhlu k stavení a přestavěná na garáže. Proti ulici uzavírá dvůr plná zeď, krytá taškami, do které je prolomen pravoúhlý vjezd.