venkovská usedlost

Uzavřená usedlost, sestávající z obytného stavení se špýcharem a kůlnou, stodoly a výměnku (čp. 79), spojeného s chlévy, přístupná zděnou branou. Obytné stavení je zděné, přízemní, kryté sedlovou střechou s polovalbou (tašky).Průčelí, omítané hrubou omítkou, člení hladké lisénové rámování a profilovaná římsa, krytá taškami, na níž dosedá štít se 2 okénky, lemovaný hladkými pásky. Do návsi obrácena 2 okna světnice se segmentovými záklenky měla hluboké špalety; okno světničky bylo zasazeno v líci. K zápraží obrácená fasáda byla nečleněná, s jednoduchým vstupem do síně. K obytné části je připojen zděný patrový špýchar, krytý sedlovou střechou, spojený s otevřenou kůlnou. Má hladká průčelí s okénky v plochých rámech; vstup k portálu l.p. byl po vnějších dřevěných schůdkách. Proti obytnému stavení byly situovány novější chlévy a bývalý výměnek, obrácený do návsi boční fasádou; zděná přízemní stavba, krytá sedlovou střechou. Dvůr uzavírala volně stojící zděná stodola. Do návsi se obracela přeedzahrádka, ohraničená plnou zdí, na kterou navazovala zděná branka, pro pěší, ukončená vlisem z gotizujících tvárnic. Vrata byla vsazena do dvou zděných pilířů, ukončených koulemi.