rýžoviště zlata

Rýžoviště zlata leží v nadmořské výšce 400 m v říční nivě na pravém břehu Otavy. Nachází se zde rozsáhlý rýžovnický areál tvořený několika poli sejpů. Sejpy převážně dosahují výše 1 – 1,5 m, místy i 2 m. Mezi nimi se nachází množství jam i struh, z nichž některé jsou zatopené či podmáčené. Ve V části rýžoviště též dlouhé lineární strouhy směřující k bezejmennému přítoku Drachkovského potoka. Dochované pásmo sejpů je nejspíše torsem rozsáhlejšího rýžoviště, jehož pokračování v přilehlých polních a lučních tratích bylo zničeno. Z rýžoviště v lese Bažantnice nejsou známy žádné archeologické nálezy. Ze blízkých sejpů v k. ú. Pracejovice zničených při stavbě vodárny byly nalezeny zlomky pozdně středověké keramiky.