venkovská usedlost

Dvojdům tvoří na dlouhém, obdélném půdoryse jednak zděná část (t.j. stavení č. 53), jednak část roubená se stěnami pobitými šindely (dům č. 52). Střechy jsou sedlové, nad štítem zvalbené, kryté eternitem. Dispozice domu č. 53 je zachována jen zčásti, neboť byl přestavěn: byly vestavěny nové příčky a před původním vchodem do obytné části představěna dřevěná, zasklená veranda. Dům stojí ve svahu, takže část dvojdomu (č. 52) má snížené přízemí, které je úplně přestavěno. Průčelí domu se štítem, který měl původně dvě okna, má proražená okna nová a břízolitovou omítku. Původní dispozice, která je částečně patrna i po přestavbě, byla asi takováto: Z předsíně se vcházelo do černé kuchyně, pak vlevo do světnice a z ní do komory. Vstupní část, krytá dnes zčásti verandou, má vlevo od vchodu zachovaná dvě šestidílná okna, část vpravo od vchodu je přestavěná. Místnosti uvnitř jsou plochostropé, bez trámů. Zadní část domu má jen jedno okno, které osvětluje černou kuchyň. Dům č. 52, roubený a pobitý šindelem s eternitovou střechou, má přední část obytného stavení krytou zápražím, částečně ohrazeným dřevěným tyčkovým zábradlím před vchodem do předsíně. Vpravo od vchodu jsou dvě šestidílná okna, pak dveře do chléva a dále cihlový přístavek - stodola, jejíž přední část je z lomového zdiva. Vlevo od vstupu do obytného traktu představěná roubená kůlna. Z předsíně se vchází přímo do černé kuchyně, vpravo pak do světnice se dvěma okny a komory. V předsíni umístěno dřevěné schodiště na seník. Světnice i komora mají dva trámy.