venkovská usedlost

Usedlost, z větší části roubená, se skládala z roubené obytné části, k níž přiléhaly zděné chlévy; souběžně vlevo dřevěné, nižší hospodářské stavby a s nimi spojená, napříč disponovaná stodola (svírá s hospod. stavbami pravý úhel). Chalupa s trámy, zčásti v nárožích překříženými, měla v průčelí vlevo světnici o 2x2 oknech a vpravo k ní přilehlý přístěnek s malým okénkem v průčelí (příčka mezi nimi z válcových trámů); v další části zděná kuchyň, přerůstající ve vzhůru zúžený komín. Zadní část zděná, bez dělení a na štítové straně k ní přiléhá přístřešek s pultovou střechou. Došková, sedlová střecha chalupy z větší části propadlá. Hospod: objekty: zpředu nízká stavba, nyní již jen z trámové konstrukce (pův. obitá zřejmě prkny) nebo zčásti otevřená kůlna se sedlovou, doškovou střechou, další část dole s chlívky a v nízkém 1. patře původně opatřená vysazenou pavláčkou, rovněž se sedlovou doškovou střechou. Stodola má štenýřovou konstrukci s úhelníky a stěny z trámů, opět sedlovou doškovou střechou a štíty ze svisle kladených prken. Na straně mimo někdejší dvůr ke štítové stěně přiléhá otevřený přístřešek (na hosp. nářadí nebo vůz) s pultovou šindelovou střechou.