socha sv. Inocence

Barokní socha blahoslaveného Inocence XI. (1611?1689), v letech 1676?1689 papeže katolické církve. Na nízkém obdélném plintu postava bl. Innocence stojící v kontrapostu s předsunutou pravou nohou. Světec je oděn v biskupském rouchu s pláštěm přehozeným přes levé stehno a s trojstupňovou papežskou tiárou na hlavě. V levici drží zavřenou knihu, opřenou o levý bok, na níž leží soška Madony s dítětem. Hlava je lehce skloněna a přivrácena k levému rameni, pohled jemně modelované tváře, lemované zvlněnými delšími vlasy a krátkým vousem směřuje ke knize. Esovitě komponovaná figura s individualizovanou tváří a jemně utvářenými měkkými drapériemi roucha se subtilně tvarovanými záhyby. --- Figura je osazena na kvádrovém soklu. Profilovaná širší patka přechází přes žlábkovnici v užší střední hranol nesoucí vyloženou profilovanou římsu. Na přední straně v rytém obdélném rámu s ujmutými rohy majuskulní latinský nápis s chronogramem: „INNOCENTI / VNEDECIME / ORA / PRO SERVIS / TRANSEVNTIBVS//.“ Na zadní straně soklu majuskulní latinský nápis s chronogramem: „LICZOVSKI IN / MONTEPETRI / BRAVNAE CANO / NICVS LAETVS / COLLOCAT / ORATE PRO EO „. Na pravé boční straně soklu je vyryto: „REST. A.D. 1998“.