venkovská usedlost

1) Obytné stavení s chlévy 2) Špýchar s kolnou 3) Brána s brankou 4) Ohradní zeď Památková ochrana zrušena Usedlost čp. 10 leží v jižní části okrouhlé návsi, při komunikaci procházející obcí. V jižním závěru dvora stávala stodola, dnes zde novodobý rodinný dům. Obytné stavení leží při V st. dvora, štítové průčelí obráceno do návsi, navazují chlévy. Na Z str. dvora špýchar s kolnou. Návesní str. usedlosti uzavírá předzahrádka a brána s brankou. 1) Obytné stavení s chlévy Volně stojící zděné (smíšené zdivo s převahou kamene) omítané přízemní stavení nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientované cca ve směru S-J. Střecha sedlová, pokrytá keramickými pálenými taškami bobrovkami (ručně vyráběné). S průčelí do návsi nečleněné, o dvou okenních osách. Okenní otvory na výšku obdélné, s nadpražními cihelnými segmentovými pasy. Výplně otvorů novodobé (asi druhá pol. 20. stol.) dřevěné dvojité dvoukřídlé, členěné příčlí v horní třetině, osazené mírně za lícem zdiva. Průčelí ukončeno zděným (cihla) neodděleným hladkým křídlovým štítem zakončeným půlkruhovým nástavcem podloženým kordonovou římskou. Pod kordonovou římskou dva větrací kasulové otvory. Nad kordonovou římskou, v ose nástavce nika pro sošku ukončená odsazeným obloukem. Z podélné průčelí do dvora o pěti osách, členěné soklem vyznačeným v nátěru fasády. V první ose od S na výšku obdélný okenní otvor. Výplň novodobá (asi druhá pol. 20. stol.) dřevěná dvojitá dvoukřídlá, členěná jednou příčlí v horní třetině, osazená mírně za lícem zdiva. Ve druhé ose obdélný vstup s kamenným ostěním s nadsvětlíkem. Dveře dřevěné jednokřídlé rámové, ve výplních s hladkými protáhlými kosočtverci a mělkým kanelováním, s původním krabicovým zámkem, klikou, klíčovým štítkem a středovým terčovým držadlem. Vlevo vstupu cca čtvercový otvor s jednokřídlými dřevěnými dvířky, vnějšími kovanými závěsy, ústící pod schodiště a nad ním střílnový větrací otvor schodiště. Ve třetí a čtvrté ose od S na výšku obdélné okenní otvory ukončené segmentovým obloukem. Výplně dvojité dvoukřídlé (vnější okna se nedochovala) šetitabulkové s větrací tabulkou (asi druhá pol. 19. stol. s využitím starších závěsných háků). V páté ose od S obdélný vstupní otvor chlívku. Nad všemi otvory, kromě chlívku, cihelné segmentové nadpražní pasy. V koruně zdiva mezi otvorem ve třetí a čtvrté ose pozůstatek po nakládacím vikýři a vpravo od něj holubník. Výrazně předsazený podbedněný okap kryje zvýšené kamenné zápraží. J štítové průčelí nečleněné, ve V části malý odvětrávací otvor chlívku. Štít trojúhelný, neoddělený od průčelí. Čelo přesahu okapu uzavřeno zdivem vyneseným dřevěným krakorcem zazděným do líce J průčelí. V podélné průčelí nečleněné, pouze s jedním pravoúhlým okénkem černé kuchyně. Dispozice zachována, za vstupem ze zápraží vstupní síň, v čele s černou kuchyní, vlevo síně přední světnice, vpravo síně obytná místnost, komora a v jižní části klenutý chlívek přístupný ze dvora. Vstupní síň byla zaklenuta cihelnou segmentovou klenbou (dnes zříceno). Vlevo za vstupem dřevěné schodnicové schodiště do podkroví. Přední světnice cca čtvercového půdorysu sklenuta cihelnou plackovou klenbou bez pasů, jejíž čela jsou velmi nízkého segmentového profilu. Jedná se o značně plochou klenbu zdobenou ve vrcholu štukovým kruhovým zrcadlem a po obvodu paty štukovým obloučkovým dekorem. Stěny světnice obezděny cihelným zdivem, podlaha prkenná. Vpravo za vstupem ze síně stojí cihelná pec a kachlový sporák, vlevo pravoúhlá odkládací nika se segmentovým záklenkem. Všechny otvory mají hlubokou rozevírající se špaletu (u oken bez poprsně) se segmentovým kónickým záklenkem. Vstupní dveře jednokřídlé dřevěné, rámové konstrukce (asi kol. pol. 19. stol.), klika novodobá. Černá kuchyně sklenuta cihelnou plackovou klenbou značně plochého tvaru. V severní stěně segmentem zaklenuté otvory otopného zařízení. Dvojice příčně orientovaných místností vpravo síně sklenuty cihelnými klenbami segmentového až stlačeného profilu. Pod poškozenými omítkami obvodových stěn a i dělící příčné stěny vidět kamenné zdivo. V první místnosti, vlevo za vstupem ze síně, bývalo otopné zařízení (kachlový sporák) odkouřené přímo do prostoru černé kuchyně. Vstupní dveře ze síně do první obytné místnosti jsou jednokřídlé dřevěné, rámové konstrukce, s krabicovým zámkem a vnějšími závěsy typu “T“ (snad kol. pol. 19. stol.). Otvory mají hluboké rozevírající se špalety s plnou zalícovanou poprsní ukončenou kónickým segmentovým záklenkem. Chlívek je příčně orientovaný prostor přístupný ze dvora, zaklenutý kamennou valenou klenbou, jejíž pata je cca v úrovni podlahy. Dříve stával před vstupem ještě jakýsi přístřešek s pultovou střechou. Konstrukce krovu hambalková, opatřená stojatou stolicí podélného vázání. Sloupky nesou středové vaznice, zavětrování v podélném směru zajištěno pomocí oboustranných pásků. Podélné středové vaznice nesou hambalky plátované s krokvemi. Dřevo tesané, spoje jištěné dřevěnými kolíky. Půdní prostor předělený nad stěnou mezi světnicí a síní štítovou stěnou vyzděnou z nepálených cihel (částečně destruovaná). 2) Špýchar s kolnou Proti obytnému stavení ve dvoře stojí špýchar s navazující kolnou. Stavba na obdélném půdorysu krytá pálenou taškou drážkovkou. Ve štítu směrem do návsi jsou dvě obdélná větrací okénka. Budova ze smíšeného zdiva, omítnutá. V uličním průčelí několik malých štěrbinových okének. Jižní štít dřevěný ze svisle kladených prken a s obdélným vstupem. Púdní nadezdívka a jižní část objektu je pravděpodobně druhotně přistavěna, asi někdy po pol. 19. stol. Krov vaznicový. 3) Brána s brankou K obytnému stavení přisedá branka s obdélným pravoúhlým vchodem pod vysokým překladem navazujícím k bráně, jejíž překlad je oboustranně projmutý a vrcholí plasticky zdůrazněným trojúhelným štítkem. Vjezd má stlačený oblouk. Vrata dvoukřílá prkenná, v horní části s vynechávanými laťkami - značně poničená. Vrátka jednokřídlá svlaková, s vnějšími kovanými závěsy. 4) Ohradní zeď Na SV, S a Z straně je usedlost obehnána ohradní zdí z lomového kamene. Předzahrádka má sokl z omítnutého lomového zdiva, vrcholí pásem na plocho střídavě kladených cihel.