měšťanský dům

Jednopatrový dům. Areál zahrnuje dům a dvůr, novodobé přístavby ve dvoře nejsou předmětem památkové ochrany. Na pozemku parc. č. 155 se nachází část gotického hradebního pásu, který tvoří zadní hranici pozemku. Dům čp. 33 je součástí městské památkové rezervace Třeboň. Měšťanský jednopatrový dům, výrazně klasicistně přestavěný po roce 1827, má do ulice šestiosé okenní průčelí v rytmu 3 – 3. Hřeben sedlové střechy je rovnoběžný s uliční linií. Krytina pálená, do střechy byly prolomeny čtyři vikýře, které nerespektují původní okenní osy. Průčelí jednoduché, rozdělené pouze plochou římsou. Šestitabulková okna jsou rámována jednoduchými plochými šambránami, s profilovanou parapetní římsou. Vchod do domu je situován na levém okraji a je kryt novodobou stříškou.