zahrada Jurkovičovy vily

Zahradu Jurkovičovy vily lze rozdělit pomyslně na dvě poloviny téměř rovinatého až mírně svažitého upraveného terénu, orientované na východ (vyšší část) a na západ (nižší část). Úpravou původně více svažité parcely tak vznikla ve východní části rovina těsně navazující na vilu, zatímco západní část mírně svažitého pozemku je posazena do nižší polohy, s rozdílem v rozsahu od jednoho do dvou metrů oproti polovině východní. Rozdíl mezi těmito výškami je svahován a doplněn kamennými schody, přecházejícími z horní zpevněné plochy (obklopující vilu po celém obvodu) do cest v západní, nižší části parcely. Zpevněné plochy a cesty jsou provedeny v kameninovém povrchu šedomodré barvy, s cihlovými obrubníky. U nástupní části z ulice Jana Nečase je povrch ve zpevněné ploše přerušený travnatou trojúhelníkovou plochou s původní studnou. Pozemek v rohu mezi ulicemi Horákova a Jana Nečase je travnatý a nachází se zde původní kůlna, dnes sloužící pro skladování zahradních pomůcek. Travnatý povrch pak pokračuje v úzkém pruhu (původní část zeleninové užitkové zahrádky) podél ohrazení pozemku při ulici Horákova. Zpevněná plocha je protažena kolem vily i na tuto stranu a vede jak na rampu k dnešnímu vstupu k pokladně expozice, tak i k původnímu provoznímu vstupu do vily a přechází ke dvorku při severní fasádě vily, kde se nachází i původní vzrostlý ořešák. Cesta vedoucí podél západní fasády vily je před kamennou arkádovou lodgií (původní nástup do vily) rozšířena na čtvercovou plochu s posezením, v jejíž rozích jsou osázené 4 břízy (původně byla tato plocha rozšířením obytného prostoru převýšené haly – jako její inverzní obraz v exteriéru, přístupný přes arkádovou lodgii). V západní polovině zahrady se pod touto odpočinkovou částí rozprostírá rosárium s keříkovými růžemi – květy růží tak v optické návaznosti na zpevněnou odpočinkovou plochu vytváří pomyslný „růžový koberec“. Rozvržení květinových záhonů západní poloviny zahrady koresponduje s rozvržením deštění (rámů) uměleckého díla „Bača a drak“, umístěného na jižní fasádě vily. Květinové záhony jsou obklopeny ovocnými stromy a keři (černý a červený rybíz, angrešt). Při hranici pozemku souseda v ulici Jana Nečase a ve snížené části zahrady při hranici se sousedem v ulici Horákova roste hroznové víno. V zahradě zůstaly ponechány vybrané kvalitní dřeviny, osazené v průběhu doby, které neporušovaly původní koncepční záměr (ořešák, jedle, borovice, vistárie, pnoucí se po kamenné arkádové lodgii, javor v jihozápadní části zahrady apod.). Byly také doplněny zahradní pergoly a treláže na fasádě vily (dle Jurkovičovy prováděcí dokumentace) a přidány odpočinkové lavičky. Barevnost pergol byla převzata z doložené barvy treláží – červená). V arkádách kamenné lodgie jsou umístěny květinové truhlíky v barevně sladěném nátěru s rámy oken vily (modrá).