synagoga

Patrový šestiosý dům se segmentem zaklenutým vjezdem uprostřed. Fasáda, dříve eklektická, zjednodušena a zmodernizována. V interiéru domu jsou rovné a segmentové stropy. Vstup ke sklepům tvoří polokruhem zaklenutý neokosený portálek. Jeden ze sklepů zaklenut valenou klenbou, ve vrcholu dozděnou cihlami. Ostatní mají segmentové záklenky. Z těchto sklepů vede sestup do spodního suterénu, nyní zcela novodobě upraveného. Na dvoře domu, vlastně již za sousedním čp. 72, stojí obdélná budova synagogy, jejíž východní stěna dosahuje až k městské hradbě. Interiér synagogy osvětluje z bočních stran po šesti segmentově zaklenutých oknech, v plochých šambránách, se zdůrazněnými hlavní klenáky. Na východní straně, ukončené trojúhelníkovým štítem, jsou dvě okna. Vstup do interiéru vede uprostřed jižní boční strany a druhý v krátkém výstupku v jižní části západní stěny, předstupujícím před křídlo čp. 72. Synagoga klasicistní z první poloviny 19. století. Za domem probíhají vnitřní a vnější městská hradební zeď. Ve vnitřní hradbě vidět místy zazděné, štěrbinové střílny. Před přední hradební zdí zachován poměrně hluboký příkop. Prostora mezi oběma hradbami byla v době po r,. 1619 do ztačátku 19. st. používána jako židovský hřbitov. Zachovalo se množství zajímavě řešených náhrobníků, dnes necitelně navršených v koutě někdejšího hřbitova.