pomník Edwarda Babáka

Pomník se skládá z podstavce a vlastní portrétní busty. Podstavec je tvořen vysokým žulovým blokem ve tvaru hranolu. Na čelní straně podstavce je v horní čtvrtině jeho plochy umístěn sedmiřádkový rytý nápis, psaný majuskulou a rozdělený na dva základní úseky po třech a čtyřech řádcích (jméno je zvýrazněno větší velikostí písma): PROF. MUDr. / EDWARD BABÁK / 1873-1926 / ZAKLADATEL / LÉKAŘSKÉ FAKULTY / MASARYKOVY UNIVERZITY / V BRNĚ //. Na podstavci je vyzdvižena portrétní busta, která představuje prostovlasého muže se štíhlou protáhlou lebkou, krátkými vlasy, knírkem a bradkou. Hladké kubizující poprsí je silně stylizované bez dalšího členění. --- Na pohledově levé straně busty nápis LIL / FR. BARTÁK / PRAHA-LETNÁ, vpravo signatura V. MAKOVSKÝ.