mohylové pohřebiště

Pohřebiště leží v nadmořské výšce 415 m na vrcholu mírného návrší nad soutokem říčky Smutné a jejího bezejmenného pravostranného přítoku. Smutná, která zde meandruje v hluboce zaříznutém údolí, je od něj vzdálena asi 500 m. Pohřebiště je tvořeno 14 mohylami uspořádanými do tří řad po 6, 4 a 4 mohylách. Původní počet mohyl byl bezpochyby ještě vyšší, neboť část z nich byla zničena pískovnou ležící v těsné blízkosti pohřebiště, popř. i lesní cestou. Řady mohyl probíhají rovnoběžně ve směru Z-V a jsou od sebe vzdáleny 2 – 3 m. Nejdelší z nich měří 50 m a délka celého pohřebiště je cca 110 m. Průměr mohyl se pohybuje od 5 do 8 m, jejich výška dosahuje až 1 m. Vzhledem k porušení několika mohyl je patrná struktura mohylových násypů, pro něž byl materiál získáván z místního písčitého podloží. Archeologické výzkumy a nálezy Jednu mohylu obsahující hradištní keramiku prokopal J. Rychlý. V roce 1965 vybral J. Machart z profilu porušené mohyly u cesty zbytky žárového pohřbu se střepy a uhlíky. Asi třetina mohyl nese stopy starých výkopů, ale o okolnostech výzkumu ani o případných archeologických nálezech není nic známo. Uložení nálezů Muzeum keramiky Bechyně (i.č. 4677/a-b, 5131-5136)